Dünyadaki bira üreticileri, biranın hammaddesi olan arpanın zamlanmasından olumsuz etkilenebilir. Atmosferin geçtiğimiz her yıl biraz daha ısınıyor olması arpanın yetiştirilmesini zorlaştırdığı gibi tedarik sürecinde de fiyatların iki katına çıkmasına neden olabilir. Biranın dünyada en çok tüketilen alkollü içecek olması nedeniyle, fiyatlardaki artış ve arpa yetiştiriciliğinin zorluğunun önemli sosyal ve ekonomik etkileri olacağı öngörülüyor.
Haber: Gülce Demirer
İngiltere’deki Doğu Anglia Üniversitesi (UEA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kuraklık ve artan sıcaklıklar küresel boyutta arpa veriminde ciddi düşüşlere neden oluyor ve bu da bira tüketiminde dramatik düşüşlere sebep olabilir.
Biranın yanı sıra arpa, gıdalarda ve özellikle mera hayvancılığında yem olarak kullanılıyor; ancak en verimli hasatların yaklaşık %17’sinin malt ve bira yapımında kullanıldığı belirtiliyor. Hatta Brezilya gibi arpanın %83’ünün malt için kullanıldığı bazı ülkelerde, arpa sadece bira üretimi için yetiştiriliyor.
Kalan arpa ekinleri için birçok farklı endüstrinin rekabet etmesi, biranın litre fiyatını iki katına çıkartarak talebin düşmesine neden olabilir.
Tüketimde Azalma
Nature Plants dergisinde yayımlanan bir çalışma dünyadaki aşırı hava olaylarının bira tüketimini %16 oranında azaltacağını tahmin ediyor, bu oran da yaklaşık olarak 29 milyar litreye denk geliyor. Bira tüketimindeki düşüşün Çin, ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere en çok içki tüketilen ülkelerde daha keskin olacağı söyleniyor.
İklim değişikliğinin tarım ve gıda üzerindeki etkilerini inceleyen önceki çalışmalar daha çok soya fasulyesi, pirinç gibi temel gıda maddeleri ve bunlara ek olarak şarap ve kahve üzerine odaklanıyor. Ancak UEA’nın gerçekleştirmiş olduğu bu çalışma arpa veriminin iklime bağlı olarak bira üzerindeki etkisini araştıran ilk çalışma olarak karşımıza çıkıyor.
Ülkeler, iklim değişikliğine uyum sağlamaya ve küresel ısınmayı 1.5 derece eşiğinde sınırlandırmaya çalışırken hükümetler önceliklerini bira yerine temel gıdaların üretimine verebilir.
UEA’nın Uluslararası Kalkınma departmanında iklim değişikliği iktisadı profesörü ve yayımlanan son araştırmanın koordinatörü Dabo Guan biranın önemini, “İklim değişikliğinin bira üzerindeki etkileri diğer ürünlere ve olaylara (sel, su kıtlığı, kuraklık vb.) kıyasla daha mütevazı görünebilir ancak biranın kültürlerarası etkileşimde önemli bir rol oynadığını da takdir etmek gerekiyor” şeklinde ifade ediyor.
Daha az bira tüketmenin bir sorun olarak görünmediğinin düşünülebileceği, hatta sağlık açısından daha iyi olabileceği de iddia edilebilir. Ancak Guan, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan için iklimin bira üzerindeki etkilerinin ve fiyatlardaki artışın inkar edilemeyeceğini de belirtiyor. Biranın bir eğlence ve sosyalleşme aracı olduğunun da altını çiziyor.
Tedarik Süreci ve Fiyatlandırma
Aralarında İngiltere, Çin, Meksika ve ABD’den araştırmacıların bulunduğu uluslararası çalışma, iklim olaylarında yaşanan aşırılıkların 34 bölgedeki arpa hasadı üzerindeki etkilerini modelliyor. Ardından, ortaya çıkan hasat oranındaki verimin azalmasının her bölgedeki biranın tedarik ve fiyatı üzerindeki etkilerini gelecekteki olası iklim değişiklikleri senaryosu altında inceliyor.
Araştırmanın sonucundaki bulgular küresel ve ülkeler düzeyinde arpa arzının Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Almanya gibi en çok arpa üreten ülkeler için bile, daha ciddi iklim olaylarında (yaklaşık %27 – 38 oranlarında) kademeli olarak azalacağını gösteriyor.
Arjantin’de tüketilen bira miktarının, daha şiddetli iklim olaylarında %32 oranında bir düşüşle 0.53 milyar litreye düşeceği öngörülüyor. En az şiddetli iklim olaylarında bile Arjantin ve Kanada’da toplam bira tüketimi sırasıyla %16 oranında azalma ile 0.27 milyar litreye ve %11’lik düşüş ile 0.2 milyar litreye geriliyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…