Bilim

Küresel Isınma Bir Buçuk Derecede Kalmalı!

Yerküre, sanayi öncesi ortalamalara göre sadece 1,5°C daha sıcak olursa, geri dönüşü mümkün olmayan bir yıkımla yüz yüze kalacağız. Birleşmiş Milletler’in, iklim değişikliğinin bilimsel temellerini değerlendirmek için kurduğu Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan ve 8 Ekim tarihinde tüm dünya ile paylaşılacak olan “1.5°C Küresel Isınma Özel Raporu” ise küresel iklim değişikliğinin etkilerini ve bu etkileri engellemek için ne kadar sürede ve ne kadar miktarda seragazı azaltımı yapmamız gerektiğini gözler gönüne serecek. İklim Haber olarak biz de raporu kamuoyuna daha etkin anlatabilmek ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için www.birbucukderece.com adlı internet sitesini hazırladık.

Fosil yakıt tüketimi ile artan seragazı emisyonları, bizi insanlığın şimdiye kadar yüzleştiği en zorlu süreçle karşı karşıya bırakmaya başladı. Dünyanın sanayi öncesi ortalamalara göre sadece 1.5°C daha sıcak olması, geri dönüşü imkansız bir yola girdiğimiz anlamına gelecek.

Dünyanın önde gelen bilim insanları da bu konuyu ele aldıkları özel bir 1,5°C raporu hazırlıyorlar. Aralık 2015’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında hazırlanması kararlaştırılan bu bilimsel çalışma, küresel iklim değişikliğinin etkilerini ve bu etkileri engellemek için ne kadar sürede ve ne kadar miktarda seragazı azaltımı yapmamız gerektiğini gözler gönüne serecek. Rapor, Birleşmiş Milletler’in, iklim değişikliğinin bilimsel temellerini değerlendirmek için kurduğu Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanıyor.

1.5°C Küresel Isınma Özel Raporu ismi verilen raporun son taslağı da Türkiye’nin de aralarında bulunduğu UNFCCC tarafı ülkelere gönderildi. IPCC, rapor için 1 Ekim tarihinde Güney Kore’de toplandı ve 5 Ekim tarihine kadar görüşmeler  devam edecek. Raporun son şekli verilmiş son hali ise 8 Ekim’de basın toplantısı ile duyurulacak.

İklim değişikliği sebebiyle küresel sıcaklıklar hâlihazırda sanayi dönemi öncesi seviyelerinin yaklaşık 1°C üzerine çıktı. Emisyonların hızla azaltılmaması halinde, sıcaklıklar 2040’ta 1,5°C yükselebilir. Sıcaklık artışının 2100 yılında 1,5°C ile sınırlı tutulabilmesi için ise küresel emisyonların daha önce eşi görülmemiş bir ölçekte, azaltılması gerekiyor. Ancak bu azaltım gerçekleştirilse bile, dünya iklim değişikliği yüzünden önemli hasarlar ile karşı karşıya kalacak.

Sıcaklık Artışının Etkileri Ne Olacak?

Dünya hâlihazırda 1°C’lik sıcaklık artışının etkilerini yaşıyor. Bu artışın etkileri ülkemizde de görülmeye başlandı. En son, 2017 yılında Yalova’nın yüzölçümünün 1.3 katı kadar orman alanı yangınlarda zarar gördü.  2 bin 411 orman yangınında 1120 km2alan yandı. 2100 yılında bugünden 1,5°C daha sıcak olacak bir dünyada, aşırı sıcaklıkların görülme sıklığı en az iki katına çıkabilir.

1,5°C’lik sıcaklık artışı, tatlı su kaynakları üzerindeki baskıyı ve Türkiye gibi hassas bölgelerde su kıtlığı riskini artıracak. 5°C’lik sıcaklık artışı, nehir ve göllerdeki tatlı su miktarını Akdeniz havzasında %9, Avustralya’da %10, Brezilya’nın kuzeydoğusunda ise %7 oranında azaltabilir.

Sadece insanlar değil, dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin önemli bir kısmı iklim değişikliğinden etkilenecek. Sıcaklık artışını 1,5°C sınırında tutmak, canlılar üzerindeki riskleri yarı yarıya azaltsa da, 1,5 °C senaryosuna göre 10 mercan kayalığının dokuzu 2050 yılından itibaren ciddi bozulma tehlikesi altında olacak. Kara ve deniz yaşamı olumsuz etkilenecek, türler üzerinde baskı artacak. Ekolojik hasarlar ile birlikte tarımsal üretim düşecek, gıdaya erişim zorlaşacak.

Küresel ısınma ve etkileri hakkında daha detaylı bilgi almak ve iklim krizinin dünyadaki son durumunu öğrenmek isterseniz İklim Haber olarak hazırladığımız  www.birbucukderece.com adlı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025