Bilim

Küresel İş Gücünün Yüzde 70’i İklim Kriziyle Bağlantılı Sağlık Riskleriyle Karşı Karşıya

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yeni duyurduğu veriler, 2,4 milyar işçinin iklim değişikliğine bağlı sağlık tehlikelerine maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iklim değişikliğinin küresel iş gücü için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirten bir rapor yayımladı. ILO verilerine göre küresel iş gücünün %70’i, yani 2,4 milyar işçi iklim değişikliğine bağlı sağlık tehlikelerine maruz kalıyor.

Yeni yayımlanan raporda aşırı sıcaklığa bağlı 22,87 milyon mesleki yaralanma nedeniyle yılda 18 bin 970 kişinin hayatını kaybettiği ve 2,1 milyon işçinin fiziksel sağlığının bozulduğu kaydedildi.

ILO, “Binlerce kişi daha pestisit zehirlenmesi, işyeri hava kirliliği, güneşin UV radyasyonu ve parazit ve vektör kaynaklı hastalıklardan ölüyor” açıklamasında bulundu.

Raporda 1,6 milyar çalışanın UV radyasyonuna maruz kaldığı ve cilt kanseri nedeniyle yılda 18 bin 960’dan fazla işçinin öldüğü belirtildi. Ayrıca 1,6 milyar kişinin işyerinde hava kirliliğine maruz kaldığı ve açık havada çalışanlar arasında yılda 860 bine varan işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Her yıl 300 binden fazla tarım işçisinin pestisit zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen raporda parazit ve vektör kaynaklı hastalıklara maruz kaldığı için 15 bin işçinin öldüğü aktarıldı.

ILO’da Kıdemli İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Manal Azzi, “İklim değişikliğinin halihazırda işçiler için önemli ek sağlık tehlikeleri yarattığı açıktır” dedi.

Azzi açıklamasında, “İş güvenliği ve sağlığına ilişkin hususlar, hem politikalar hem de eylemler olmak üzere iklim değişikliğine verdiğimiz yanıtların bir parçası haline gelmeli. Güvenli ve sağlıklı ortamlarda çalışmak ILO’nun temel ilkelerinden ve çalışma haklarından biri olarak kabul ediliyor” ifadelerine yer verdi.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024