Dünyanın dört bir yanından eyaletler, belediyeler ve iş dünyası liderleri San Francisco’da Küresel İklim Eylemi Zirvesi (GCAS) için bir araya geliyor. Liderler, iklim değişikliğine karşı mücadeleyi yeni bir seviyeye taşımak amacıyla toplanıyor. Zirve, Aralık ayında yapılacak ve Paris Anlaşması’nın uygulanması için kritik öneme sahip olduğu belirtilen COP24 toplantısı öncesi düzenleniyor. Dün (12 Eylül 2018) başlayan zirvede 4000’i aşkın üst düzey katılımcı bulunurken, 25 oturum ve 400 yan etkinlikte, 500’den fazla somut seragazı emisyonu azaltım hedefinin açıklanması bekleniyor.
Kaliforniya Valisi Jerry Brown’un ev sahipliğinde geçtiğimiz gün Türkiye saati ile 18.00’da San Francisco’da başlayan ve 14 Eylül’e kadar sürecek Küresel İklim Eylemi Zirvesi (GCAS), Paris Anlaşması’nın uygulanması için kritik öneme sahip olduğu belirtilen COP24 toplantısı öncesinde dünyanın farklı yerlerinden eyaletler, belediyeler ve iş dünyası liderlerini ağırlıyor.
Zirve ile somut iklim eylemlerinin küresel mücadelede yarattığı fiili etkilerin gözler önüne serilmesi ve geçtiğimiz hafta Bangkok’ta iklim müzakereleri yapan ülkelere COP24 öncesi mesaj verilmesi planlanıyor. Bangkok’ta sınırlı da olsa önemli adımlar atıldı, ancak halen Paris Anlaşması’nın kurallar kitabının oluşabilmesi için önemli kararlar alınması gerekiyor.
Küresel İklim Eylem Zirvesi’ne katılanlar arasında ünlü isimler bulunuyor. Zirveye; New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Michael Bloomberg, Christiana Figuarres, Al Gore, John Keryy ve Çin Halk Cumhuriyeti İklim Özel Temsilcisi Xie Zhenhua katılıyor.
Zirveden şu ana kadar ön plana çıkan gelişmeler ise şu şekilde sıralanabilir:
– Aralarında hükümetler, eyaletler, büyük şehirler ve iş dünyasının bulunduğu 26 organizasyon eş zamanlı olarak %100 sıfır emisyonlu araç hedefi açıkladı. Fosil yakıtsız temiz ve yeşil şehirler için deklarasyon da açıklandı.
– Bankalar iklim riskleri için harekete geçti. 16 küresel banka, iklim risklerini daha etkin değerlendirmek ve kurumsal politikalarını iklim dostu hale getirmek için bir araya geldi ve taahhüt verdi. Bankalar arasında ANZ, Barclays, BBVA, BNP Paribas, Bradesco, Citi, DNB, Itaú Unibanco, National Australia Bank, Rabobank, Royal Bank of Canada, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, TD Bank Group gibi kurumlar bulunuyor.
– İş dünyasının liderleri “Ülkeler en geç 2050’de net sıfır emisyonu hedeflemeli” dedi. Üyeleri arasında, 3M, Unilever, Tesla, Sky Havayolları ve EDF gibi şirketlerin bulunduğu Corparate Leader Group tarafından 2050’de sıfır emisyon hedefi için bir görüş yayımlandı.
Zirvedeki etkinlikleri www.globalclimateactionsummit.org adresinden takip edebilirsiniz. Ayrıca zirvedeki anlık gelişmeleri Climate Nexus tarafından hazırlanan ve canlı anlık aktarımlar yapan siteden izleyebilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…