İklim krizine karşı seslerini duyurmak isteyen iklim aktivistlerinin gerçekleştirdiği Küresel İklim Grevi başladı. Avustralya’da 300 binden fazla insan eyleme katıldı.
İklim aktivistlerinin dünya çapında iklim krizine karşı hükümetlerini harekete geçirmek üzere bir araya geldiği Küresel İklim Grevi start aldı. Genç aktivistlerin gerçekleştirdiği grevin ilk gerçekleştiği ülke Avustralya oldu. Eyleme, yüksek katılım bekleniyor.
Avustralya Yeşiller Milletvekili Adam Bandt, Melbourne kentinde 100 binden fazla kişinin toplandığını duyurdu. Avustralya’da toplam 300 bin iklim aktivistinin toplandığı belirtiliyor.
Hareketi başlatanGreta Thunberg, Twitter üzerinden son durumu paylaştı. Tanzanya‘da 200 bin kişinin toplandığını söyleyen Thunberg Sydney‘deki kalabalığa ilişkin de bir fotoğraf paylaştı.
Almanya, Berlin‘de de iklim grevi için toplanacak olan aktivistler bisikletleriyle toplanılacak alana doğru yola çıktı.
İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in başlattığı ve dünya çapında öğrencilerin katılarak büyüttüğü Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin öncülüğünde gerçekleştirilen Küresel İklim Grevi, bugün üçüncü kez gerçekleştiriliyor. Türkiye dahil 156 ülkede gerçekleştirilecek eylemler, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde, liderleri bir kez daha uyarmak üzere yapılıyor. Zirve, Paris İklim Anlaşması’nın hedefleri için kritik bir öneme sahip. 2020 yılında, anlaşmanın hükümlerine göre ülkelerin verdikleri taahhütleri güncellemeleri gerekiyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yayımladığı bilimsel raporlar da küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmak için zamanın giderek daraldığını ortaya koyuyor.
Karar alıcıları, iklim krizinin aciliyetine karşı bir an önce harekete geçmeye’ çağıran iklim grevlerinin 15’i Türkiye’de gerçekleştirilecek.
Greve dair dünya çapında son sayılar ise şu şekildi:
Greve katılan ülke sayısı: 156
Greve çıkan sendika sayısı: 73
Greve destek veren sivil toplum kuruluşu sayısı: 820
Greve destek veren şirket sayısı: 2.500
Greve destek veren web sitesi sayısı (Dijital İklim Grevi): 6.323
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…