Ekonomi

Kuraklık Van Gölü Havzasında Tarım ve Hayvancılığı Vurdu

Azalan yağışlar ve kuraklık tarım ve hayvancılığa büyük darbe vurdu. Verimin düştüğünü ifade eden yurttaşlar, uğraşı sürdürememekten endişeli.

Türkiye, son 33 yılın en kurak yılını ağustos ayında yaşadı. Aşırı sıcaklıkların yaşandığı yaz aylarında, yağışlar da durma noktasına geldi. Yağışların önceki yıllara göre %60 azaldığı bu dönem, tüm yaşamı olumsuz etkiledi. Etkilenen tarım ve hayvancılık uğraşı da durma noktasına geldi.

Tahıl tarımı ve hayvancılığın önemli bir uğraş kaynağı olduğu Van Gölü Havzası’nda da bu yıl sıcaklıklar 30 derecenin sütünde seyretti. Yağışların da azaldığı havza, kuraklığın kıskacına girdi. Meteoroloji’nin yağış raporuna göre yağışlarda son yılların en düşük seviyelerinin görüldüğü süreçte Türkiye’nin birçok bölgesi şiddetli kuraklık haritasına girdi. Van Gölü Havzası’da yağış azlığının alarm verdiği bölgeler arasında yer aldı.

Van Gölü’nün kilometrelerce çekildiği, derelerin ve barajların kuruduğu havzada mera ve otaklardaki verim geçtiğimiz yılların gerisinde kaldı. Önemli bir tahıl üretim potansiyeli taşıyan havzada buğday ve arpa veriminde de büyük düşüşler yaşandı.

Yurttaşlar, verimin düştüğünü ve ekonomideki sorunların da etkisiyle faaliyetlerini sürdüremez hale geldiklerini söylerken, yaşadıkları sorunun giderilmesini bekliyor.

“Elde Ettiğimiz Ürün, Maliyetlerin Altında Kaldı”

Uzun yıllardır çiftçilik yapan Ayhan Özsek, verimin bu yıl düştüğünü söyledi. Özsek şunları dile getirdi: “İklimsel özelliklerden dolayı daha çok buğday ver arpa yetiştiriyoruz. Ancak bu yıl verim düştü. Hasadı yaptık ama elde ettiğimiz ürün, maliyetlerin altında kaldı. Çünkü rekolte düştü. Kuraklık hat safhada. Üretim geçen senelerde tonlarca ifade ediliyorken şu an kilo konuşuyoruz. Hayvancılık da bitti. Artık masrafları çıkaramaz durumdayız. Böyle giderse seneye ekemeyeceğiz.”

Havza, uzun yıllardır küçükbaş hayvancılık deposu olarak biliniyor. Ancak kuraklık tarımla beraber hayvancılığı da vurdu. Verim düşüklüğünden dolayı otlak ve yem fiyatları arttı. Hayvancılar, hayvanlarını doyuramadığını söyledi. Nurettin Demirer isimli yurttaş, bu yıl yağışın az olduğunu ve yaylak satın almak zorunda kaldığını ifade etti. Demirer, “Bu yıl yağmur az yağdı, kışın neredeyse kar yoktu. Meralar verimsiz kalınca yaz aylarında otlak aldık.  Kış için de yem ve saman alacağız. Alınacak gibi değil. Hayvanlar aç kalacak. Ne olacak bilmiyoruz.”

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025