Mavi-yeşil algler de denilen siyanobakteri, kuraklık ve kirlilik nedeniyle su kaynaklarında artış gösterdi. Uzmanlar hızlı bir şekilde önlem alınması gerektiğini belirttiler.
Ülkenin 7 bölgesinde olağanüstü kuraklık yaşanıyor. Kuraklıkla birlikte kirlilik tehdidinin arttığı su kaynaklarında mavi-yeşil alg de denilen siyanobakteri artışı görüldü. Uzmanlar bu bakterilerin siyanotoksin de ürettiğine; insan ve hayvan sağlığına zararlı olduğuna dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı ve göl uzmanı Dr. Erol Kesici, mavi-yeşil alglerin suların azalmasıyla genellikle mayıs-eylül ayları arasında görülürken, artık kasım-aralık aylarında bile ortaya çıkabildiğini söyledi.
Su kaynaklarında azalma ve güneş ışınlarının etkisiyle bakterilerin koloniler oluşturduğunu anlatan Dr. Kesici, “Suların bezelye çorbası kıvamına dönüşmesine neden olmakta. Eğirdir, Beyşehir gibi doğal göllerde bile aralık ayında mavi-yeşil alg dediğimiz siyanobakteri artışları görülüyor” dedi.
Dr. Kesici, bu suları hayvanların içmemesi gerektiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Bu tür sular özel bir sistemle arıtılmalı. Hayvanların su ihtiyacı da buralardan karşılanmamalı. Soruna karşı ilk adım, göl, gölet gibi su kaynaklarının, bölgesel ve ekolojik özelliklerini çok iyi bilmek. İkincisi doğal göllerde tarımsal kirlilik ve sirkülasyonunu engellemek.”
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Meriç Albay ise sağlık için zararlı olan bu artışlar için kurumlara çağrıda bulunarak şöyle dedi: “Ülkemizde daha önce ağustos-ekim ayları arasında gördüğümüz siyanobakteri artışı aralık ayı sonunda ortaya çıktı. Değişen iklim şartları nedeniyle su yönetimi ile ilgili yetkili kurumlar siyanotoksin yönetimini öncelikli ele almalı.”
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…