Bilim

“Kuraklık Afete Dönüştü”

Kuraklık çevresel, ekonomik, sağlık, kültürel ve sosyal alanlarda canlılar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmak üzere.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Marmara Bölgesi’nde şubatta uzun yıllar yağış ortalaması 70,7 milimetre olarak ölçüldü. Bölgeye geçen yıl şubatta 113,6 milimetre, bu yılın aynı ayında ise 38 milimetre yağış düştü.

Bölgede şubat yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre %46, geçen yılın aynı dönemine göre %67 azaldı. Şubattaki yağışların, İstanbul çevresi hariç Trakya’nın tamamında, uzun yıllar ortalamasına göre %80’den fazla azaldığı hesaplandı. Edirne’de normaline göre %93 azalan yağışlar, şubatta son 63 yılın en düşük seviyesinde ölçüldü. Yağışlı gün sayıları İstanbul, Kocaeli ile Sakarya’da 15-20 gün aralığında gerçekleşti.

İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir, ülkede 6 aydır yağışların ortalamanın altında seyretmesi nedeniyle su açığının oluştuğunu söyledi. Yağışların azalması nedeniyle ülke genelinde şiddetli kuraklığın yaşandığına dikkati çeken Özdemir, “Kuraklık dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sıklıkla artmaya başladı. Bu durum Türkiye genelinde şubattaki yağışların normaline ve geçen yılın aynı dönemine göre azalmasına neden oldu” dedi.

Önümüzdeki 3 Ay Yağışlı Geçebilir

Özdemir, Marmara Bölgesi’nde ise geçen ay yağışların normaline ve geçen yılın aynı dönemine göre azaldığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Yüksek basıncın etkili olmasıyla birlikte iklim ve sera etkisiyle Marmara Bölgesi ve İstanbul yağışları alamadı. Bu durum Marmara Bölgesi’nin doğusunda Yalova, Bursa ve Kocaeli ile Tekirdağ’da şiddetli kuraklığın yaşanmasına, ekimlerin bile zor yapılmasına neden oldu. Modeller mart, nisan ve mayıs aylarının yağışlı geçebileceğine işaret ediyor. İstanbul’da barajların kapasitesinin %70’inde şu anda su yok gibi. Barajlarda 307 milyon metreküp suyumuz var. Bu da hemen hemen 3 ay yetebilecek kadar bir suyumuz olduğunu gösteriyor.”

Kuraklığın büyük bir afete dönüştüğünün altını çizen Özdemir, kuraklık sıklığının artacağını belirtti.

Özdemir, kuraklığın çevresel, ekonomik, sağlık, kültürel ve sosyal alanlarda canlılar üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağını kaydederek, “Kuraklık için önlem alınması gerekiyor. Büyük şehirlerde, İstanbul’da nüfus yoğunluğunun kontrol altında tutulması lazım. Ayrıca yeşil alanların kesinlikle acil olarak çoğaltılması lazım. Boş bulduğumuz yere muhakkak ağaç dikilmesi gerekiyor. Ayrıca kuraklık için erken uyarı sistemleri kurulması, eğer var ise bunların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması lazım” diye konuştu.

Susuzluk ve kuraklığın tarımsal alanlarda olumsuz etkisinin büyük olduğunu ifade eden Özdemir, kuraklığın getirdiği felakette toprağın özelliğini yitirdiğini ve kalitesinin azaldığını dile getirdi. Meteoroloji Mühendisi Özdemir, Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, kuraklığın ekonomik olarak zararının 2021’de 20 yıllık ortalamaya göre %63 arttığını, Avrupa’da son 500 yıllık en kötü kuraklığın yaşandığını sözlerine ekledi.

Susuzluk Balıkları da Etkiledi

Balıkesir’in Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırları içindeki Manyas Kuş Gölü’ndeki kuraklıktan balıkçılar olumsuz etkilendi.

Bu durumun balıkların yumurta dökmesini olumsuz etkilediğini belirten Bandırma Bereketli Mahallesi Kuşgölü Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Engin Altın, “Turnabalığı, çimenlik ve sazlık gibi yerlere yumurtayı döküyor fakat su düşük olduğundan böyle bir şansları yok. Derin sazlarda dökebilirlerse dökecekler” dedi.

Önceki Haberler

Ege’nin En Büyük Gölü Kuraklık Tehdidiyle Karşı Karşıya

Ege Bölgesi'nin en büyük doğal gölü olan Bafa'da, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sular 30…

4 Ekim 2024

Orman Yangınları Karbon Bütçesini Tüketiyor!

Dünya çapındaki ormanlar yangınlarla beraber karbon tutma özelliğini kaybedip, karbon kaynaklarına dönüşüyor. Bu durum Paris…

4 Ekim 2024

Bilim İnsanlarından BM Tarım Örgütü’ne Sert Mektup

Bilim insanları, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) hazırladığı hayvancılık emisyonları raporunu yanlışlarla dolu olmasına…

4 Ekim 2024

Çin 2035’e Kadar Karbon Emisyonunu Yüzde 30 Azaltabilir

Bir düşünce kuruluşunun tahminlerine göre Çin, yeni belirleyeceği hedeflerle ve artan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla karbon…

3 Ekim 2024

COP30’a Ev Sahipliği Yapacak Brezilya Eyaleti Altın Madenciliği Kurallarını Savunuyor

Gelecek yılki iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya’nın Para eyaleti, yasadışı altın madenciliğinin önünü…

3 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İklim Kanunu Yıl Bitmeden Yürürlüğe Girecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İklim Kanunu’yla sanayide yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söylerken, karbon ayakizini azaltıcı her türlü…

3 Ekim 2024