;
Politika

Küçük Ada Devletleri COP25’ten Acil Eylem Talep Ediyor

Yükselen denizler nedeniyle haritadan silinme riski altındaki ada ülkeleri, zengin ülkeleri iklim krizinin aciliyetini kavrayamamakla suçluyor.

İspanya’nın başkentinde 2 Aralık’ta başlayan müzakerelerde, hükümetlerin küresel ısınma ile mücadele kapsamında emisyonlarını azaltmaları adına daha iddialı hedefler açıklamaları bekleniyordu.

Normalde bugün (13 Aralık) son bulması planlanan COP25’te; sel, kuraklık ve kasırgalardan etkilenen ülkeler, sanayileşmiş ülkelerin mali yardım ve karbon ticareti konusundaki karmaşık görüşmeleri ilerletmek için gereken uzlaşmayı reddettiklerini söylüyorlar.

Küçük ada devletleri ittifakının bir parçası olan Grenada’nın Çevre Bakanı Simon Stiell, pek çok ülkenin ifade ettikleri endişeleriyle müzakerelerdeki görüşleri arasında tutarsızlık olduğunu söyledi.

Steill basın toplantısında “COP’ta son saatlere girerken, her ülkeye hedeflerinin ne durumda olduğunu soracağız” dedi. Steill, “Paris Anlaşması’nın ruhu ve amaçları sonu gelmeyen tartışmalarla madde madde aşındırıldı” diye konuştu.

Paris Anlaşması, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan ortalama küresel sıcaklıktaki artışı sınırlayarak iklim bilimcilerin öngördüğü en feci senaryolardan kaçınmayı amaçlıyor.

Ada ülkeleri, karbon ticareti ile ilgili yeni kuralların, Avustralya gibi ülkelerin önceki programlardan mevcut emisyon hedeflerine yönelik eski kredileri saymalarına izin verecek boşluklar içermediğinden emin olmak istiyorlar. Ayrıca iklim değişikliğinin sonucunda maddi veya fiziksel zarar gören ülkeleri desteklemek için yeni bir fon kurulmasını talep ediyorlar.

Fiji Ekonomi Bakanı Aiyaz Sayed Khaiyum, “Birçok kardeş ulusun hissettiği kayıp ve hasarı gerçekten telafi edebilmemiz için net ve öngörülebilir bir finansmana ihtiyacımız var” dedi.

Diplomatlara göre, Paris Anlaşması’ndan çekilme sürecini resmen başlatan ABD ile birlikte diğer yüksek emisyon salımı yapan ülkeler tazminat taleplerine kapı açma konusunda ihtiyatlı davranıyorlar.