Paris Anlaşması’nın mimarlarından Laurence Tubiana, koronavirüs pandemisinin iklim eylemini yavaşlatmasına izin verilmemesi konusunda hükümetleri uyardı.
Paris Anlaşmasının mimarlarından Fransız diplomat Laurence Tubiana, koronavirüsün iklim eylemini engellemesine izin verilemeyeceğini ve pandemi sebebiyle ortaya çıkan güvenlik açıklarının iklim eylemiyle daha uyumlu bir eylem planı kapsamında değerlendirilebileceğini söyledi.
Tubiana, koronavirüsün yarattığı krizin bir uyanma çağrısı olduğunu vurguladı. “Bu bir yandan bir ders niteliğinde çünkü virüs sınırları tanımıyor, tıpkı iklim krizi gibi” diyen Tubiana sözlerine “İklim krizini de iyi yönetemezsek aynısını yaşayacağız” diye devam etti.
Tubiana, koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik yavaşlamanın, hükümetlerin iklim eylemine yönelik karbon emisyonlarını azaltmalarında geri adam atmasına neden olacağına yönelik endişelerini de dile getirdi.
Birlemiş Milletler (BM) yetkilileri, Kasım ayında Glasgow’da yapılacak, Paris Anlaşması’ndan bu yana en önemli iklim zirvesi olan COP26 planının, ön toplantılar Nisan ayına ertelenmiş olsa da, hâlâ geçerli olduğunu söylüyor.
BM İklim Değişikliği BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) sözcülerinden biri COP26’yı “erteleme kararından bahsetmek için henüz çok erken”dedi. Avrupa İklim Fonu (ECF) yöneticisi olan Tubiana,“İklim krizi yok olmadı. Koronavirüs bize uluslararası sistemin savunmasızlığını çok şiddetli bir şekilde gösterdi”dedi.
İklim kampanyacıları, emisyon azaltımını yönetmek için önemli bir fırsat olarak görülen, Eylül ayında Almanya’da gerçekleşecek AB-Çin zirvesinin koronavirüs nedeniyle ertelenebileceğine dair endişeli.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…