Ekonomi

Koronavirüs Krizi Fosil Yakıt Endüstrisine 25 Trilyon Dolara Mâl Olabilir

Koronavirüs salgını sebebiyle petrol, doğalgaz ve kömür tüketiminde II. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş boyutta bir düşüş yaşandı. Fosil yakıt endüstrisi, bu düşüşler sebebiyle 25 trilyon dolar zarar edebilir.

Haber: Jillian Ambrose

Çeviri: Çisil Sevinç

Dünyanın en fazla kirlilik yaratan fosil yakıt şirketlerinin sürdürdüğü faaliyetlerin koronavirüs sebebiyle durma noktasına gelmesi, fosil yakıt endüstrisine 25 trilyon dolara mâl olabilir.

Bir çalışmaya göre, COVID-19 krizinin petrol, doğalgaz ve kömür taleplerini hızla tepe noktasına ulaştırması sonucu dünyadaki fosil yakıt rezervlerinin değeri sektörün beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde üçte iki oranında düşüş yaşayabilir.

Finansal düşünce kuruluşu Carbon Tracker, fosil yakıt şirketlerinin piyasa değerinin aniden yere çakılmasıyla birlikte küresel çaplı finansal dengelerde gözle görülür değişimler yaşanabileceği konusunda uyardı.

Rapora göre, fosil yakıt taleplerinde her yıl %2’lik daralmalar meydana geldiği takdirde petrol, doğalgaz ve kömür şirketlerinin tahmini kâr miktarları 39 trilyon dolardan 14 trilyon dolara gerileyebilir.

Araştırmada, küresel piyasanın çeyreğini oluşturan ve dünyadaki bankalara trilyonlarca dolar borcu bulunan fosil yakıt şirketlerinin küresel ekonomiye büyük zararlar verebileceği uyarısı yer aldı.

Raporun yazarı Kingsmill Bond, “Devam ettirilemeyecek bir şeyi devam etmesi için zorlamak yerine, fosil yakıt varlıklarını giderek azaltmalı ve küresel ekonomide yaratacağı etkileri hafifletmeliyiz” dedi.

Raporda, salgın sırasında fosil yakıtlara olan talebin durma noktasına gelmesi ve temiz enerji alternatiflerinin beklenenden daha hızlı geliştirilmesi nedeniyle fosil yakıt sistemlerinin gerilmesine ve çökmesine tanık olunduğu ifadeleri yer aldı.

Araştırmada, petrol, doğalgaz ve kömür tüketiminde II. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş boyutta bir düşüş yaşanmasına sebep olan COVID-19 etkilerinin enerji talebinde şiddetli düşüşler yaratacağını öngören Uluslararası Enerji Ajansı bulgularına de yer verildi.

Dünyadaki fosil yakıt talebi, koronavirüs karantinaları boyunca neredeyse %10 oranında azaldı ve birçok enerji ekonomistine göre fosil yakıt endüstrisi bu krizden sağ çıkamayacak.

Bond’a göre, fosil yakıt şirketleri ve yatırımcılarının fosil yakıt endüstrisindeki mevcut gerilemeyi fark edememiş olması sektörde son durağa gelindiğini kanıtlar nitelikte.

Bond sözlerini, “Tuhaf olan şey, fosil yakıt yetkilileri değişim fikrine o kadar uzun süredir karşı ki, reklamlarda kullandıkları göz boyamalarıyla kendi yalanlarının kurbanı oluyorlar. Fosil yakıt sisteminin finansal piyasalarda yarattığı riskler geleneksel olarak öngörülenden çok daha fazla. Yatırımcıların indirim oranlarını artırması, fiyat beklentisini düşürmesi, vade değerini azaltması ve temizlik maliyetlerini hesaba katması gerekiyor” şeklinde sonlandırdı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025