Koronavirüs salgını sebebiyle petrol, doğalgaz ve kömür tüketiminde II. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş boyutta bir düşüş yaşandı. Fosil yakıt endüstrisi, bu düşüşler sebebiyle 25 trilyon dolar zarar edebilir.
Haber: Jillian Ambrose
Çeviri: Çisil Sevinç
Dünyanın en fazla kirlilik yaratan fosil yakıt şirketlerinin sürdürdüğü faaliyetlerin koronavirüs sebebiyle durma noktasına gelmesi, fosil yakıt endüstrisine 25 trilyon dolara mâl olabilir.
Bir çalışmaya göre, COVID-19 krizinin petrol, doğalgaz ve kömür taleplerini hızla tepe noktasına ulaştırması sonucu dünyadaki fosil yakıt rezervlerinin değeri sektörün beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde üçte iki oranında düşüş yaşayabilir.
Finansal düşünce kuruluşu Carbon Tracker, fosil yakıt şirketlerinin piyasa değerinin aniden yere çakılmasıyla birlikte küresel çaplı finansal dengelerde gözle görülür değişimler yaşanabileceği konusunda uyardı.
Rapora göre, fosil yakıt taleplerinde her yıl %2’lik daralmalar meydana geldiği takdirde petrol, doğalgaz ve kömür şirketlerinin tahmini kâr miktarları 39 trilyon dolardan 14 trilyon dolara gerileyebilir.
Araştırmada, küresel piyasanın çeyreğini oluşturan ve dünyadaki bankalara trilyonlarca dolar borcu bulunan fosil yakıt şirketlerinin küresel ekonomiye büyük zararlar verebileceği uyarısı yer aldı.
Raporun yazarı Kingsmill Bond, “Devam ettirilemeyecek bir şeyi devam etmesi için zorlamak yerine, fosil yakıt varlıklarını giderek azaltmalı ve küresel ekonomide yaratacağı etkileri hafifletmeliyiz” dedi.
Raporda, salgın sırasında fosil yakıtlara olan talebin durma noktasına gelmesi ve temiz enerji alternatiflerinin beklenenden daha hızlı geliştirilmesi nedeniyle fosil yakıt sistemlerinin gerilmesine ve çökmesine tanık olunduğu ifadeleri yer aldı.
Araştırmada, petrol, doğalgaz ve kömür tüketiminde II. Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş boyutta bir düşüş yaşanmasına sebep olan COVID-19 etkilerinin enerji talebinde şiddetli düşüşler yaratacağını öngören Uluslararası Enerji Ajansı bulgularına de yer verildi.
Dünyadaki fosil yakıt talebi, koronavirüs karantinaları boyunca neredeyse %10 oranında azaldı ve birçok enerji ekonomistine göre fosil yakıt endüstrisi bu krizden sağ çıkamayacak.
Bond’a göre, fosil yakıt şirketleri ve yatırımcılarının fosil yakıt endüstrisindeki mevcut gerilemeyi fark edememiş olması sektörde son durağa gelindiğini kanıtlar nitelikte.
Bond sözlerini, “Tuhaf olan şey, fosil yakıt yetkilileri değişim fikrine o kadar uzun süredir karşı ki, reklamlarda kullandıkları göz boyamalarıyla kendi yalanlarının kurbanı oluyorlar. Fosil yakıt sisteminin finansal piyasalarda yarattığı riskler geleneksel olarak öngörülenden çok daha fazla. Yatırımcıların indirim oranlarını artırması, fiyat beklentisini düşürmesi, vade değerini azaltması ve temizlik maliyetlerini hesaba katması gerekiyor” şeklinde sonlandırdı.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…