Politika

Koronavirüs Karantinasındaki Ürdün’de Su Kıtlığı Endişesi

Dünyanın en fazla su kıtlığı çeken beşinci ülkesi Ürdün, koronavirüse karşı ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın ertesi günü, su kıtlığından endişelenen Ürdünlüler yetkililere şikayetlerini bildirdi.  

Haber: Ban Barkawi, Thomas Reuters Foundation

Çeviri: Çisil Sevinç

Ürdünlü yetkililerin Pazar günü (22 Mart) yaptıkları açıklamada, Ürdün’de ülke genelinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ertesi günü şikayet ve endişelerin arttığını söyledi.

İklim değişikliği ve fazla kullanım sebebiyle dünyanın en fazla su sıkıntısı çeken beşinci ülkesi olan Ürdün, Su ve Sulama Bakanlığı sözcüsü Omar Salameh’in ifadesine göre koronavirüse karşı alınan karantina önlemi sonrası halkın artan su talebiyle baş etmeye çalışıyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Salameh kapanan okullar ve iş yerleri ile birlikte, Cumartesi gününden beri (21 Mart) tam teşekküllü karantina uygulaması başlatıldığını ve insanların evlerinde daha fazla su tükettiklerini belirtti.

Ürdün’de şebeke suyu kentsel bölgelerdeki mahallelere haftada bir gün, erişimi daha zor olan kırsal bölgelerdeki mahallelere ise iki haftada bir olacak şekilde dönüşümlü olarak dağıtılıyor.

Salameh, “Bize yapılan aramaların çoğu daha sırası gelmeyen bölgelerden oldu. Su teminlerinin yapılacağından emin olmak istediler” şeklinde açıkladı.

Hükümet, Çarşamba günü (18 Mart) bazı kuzey şehirlerine ve bahar yağmurlarının sebep olduğu kirlilik endişesiyle günlerdir dağıtım yapılmayan başkent Amman’ın bazı bölgelerine su dağıtımı yapılacağını açıklamıştı.

Halkın evde kalması gerektiği, uyulmadığı takdirde bir yıl hapis cezası verileceği belirtildikten birkaç saat sonra panikleyen vatandaşlar yetkililere Facebook üzerinden ulaşarak su kıtlığı konusundaki şikayetlerini bildirdiler.

Amman’ın güneyindeki bir mahallede yaşayan Zainab Howaide Pazar günü paylaştığı yazısında “Geçirdiğimiz zor zamanlarda devamlı su dağıtımı yapılmalı çünkü temizlenmek ve dezenfekte işlemi için daha fazla su kullanıyoruz” dedi, iki gündür evinde su olmadığını da ekledi.

Yerel radyo istasyonu Husna FM, insanların artan su endişesine cevap olarak bir topluluk girişimi başlattı ve kıtlık yaşayan insanlara su güvenliği sağlama sözü verdi.

Salameh, bakanlığın koronavirüs krizine karşı acil önlem planı yürüttüğünü ve ihtiyaç duyulan bölgelere su dağıtım tankları yolladığını söyledi.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025