Politika

Koronavirüs Karantinasındaki Ürdün’de Su Kıtlığı Endişesi

Dünyanın en fazla su kıtlığı çeken beşinci ülkesi Ürdün, koronavirüse karşı ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın ertesi günü, su kıtlığından endişelenen Ürdünlüler yetkililere şikayetlerini bildirdi.  

Haber: Ban Barkawi, Thomas Reuters Foundation

Çeviri: Çisil Sevinç

Ürdünlü yetkililerin Pazar günü (22 Mart) yaptıkları açıklamada, Ürdün’de ülke genelinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ertesi günü şikayet ve endişelerin arttığını söyledi.

İklim değişikliği ve fazla kullanım sebebiyle dünyanın en fazla su sıkıntısı çeken beşinci ülkesi olan Ürdün, Su ve Sulama Bakanlığı sözcüsü Omar Salameh’in ifadesine göre koronavirüse karşı alınan karantina önlemi sonrası halkın artan su talebiyle baş etmeye çalışıyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Salameh kapanan okullar ve iş yerleri ile birlikte, Cumartesi gününden beri (21 Mart) tam teşekküllü karantina uygulaması başlatıldığını ve insanların evlerinde daha fazla su tükettiklerini belirtti.

Ürdün’de şebeke suyu kentsel bölgelerdeki mahallelere haftada bir gün, erişimi daha zor olan kırsal bölgelerdeki mahallelere ise iki haftada bir olacak şekilde dönüşümlü olarak dağıtılıyor.

Salameh, “Bize yapılan aramaların çoğu daha sırası gelmeyen bölgelerden oldu. Su teminlerinin yapılacağından emin olmak istediler” şeklinde açıkladı.

Hükümet, Çarşamba günü (18 Mart) bazı kuzey şehirlerine ve bahar yağmurlarının sebep olduğu kirlilik endişesiyle günlerdir dağıtım yapılmayan başkent Amman’ın bazı bölgelerine su dağıtımı yapılacağını açıklamıştı.

Halkın evde kalması gerektiği, uyulmadığı takdirde bir yıl hapis cezası verileceği belirtildikten birkaç saat sonra panikleyen vatandaşlar yetkililere Facebook üzerinden ulaşarak su kıtlığı konusundaki şikayetlerini bildirdiler.

Amman’ın güneyindeki bir mahallede yaşayan Zainab Howaide Pazar günü paylaştığı yazısında “Geçirdiğimiz zor zamanlarda devamlı su dağıtımı yapılmalı çünkü temizlenmek ve dezenfekte işlemi için daha fazla su kullanıyoruz” dedi, iki gündür evinde su olmadığını da ekledi.

Yerel radyo istasyonu Husna FM, insanların artan su endişesine cevap olarak bir topluluk girişimi başlattı ve kıtlık yaşayan insanlara su güvenliği sağlama sözü verdi.

Salameh, bakanlığın koronavirüs krizine karşı acil önlem planı yürüttüğünü ve ihtiyaç duyulan bölgelere su dağıtım tankları yolladığını söyledi.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024