Yazı: Sierra Garcia
Çeviri: Gülce Demirer
82 yaşındaki aktivist ve oyuncu Jane Fonda, bu ayın başında Seth Meyer’in programına katıldığında koronavirüs hakkında konuşmak istemedi ancak sohbet tamamen iklim aktivizmi üzerineydi.
Birçok kez tutuklanmasına neden olan iklim aktivizmi yürüyüşleri düzenleyen Fire Drill Fridays’in kurucusu Jane Fonda, “İklim krizi genç insanları daha farklı etkiliyor. Onların geleceği. Bunun yaşanmasında da hiçbir etkileri olmadı” dedi.
Milenyumlar ve ‘baby-boomer’lar (1946-64 arası doğanlar) arasındaki çekişmelere rağmen, koronavirüs sonrası iklim krizi mücadelesinde kuşaklar arası ilişkilere dair umudum var. Bu sadece Fonda’nın iklim aktivizminden dolayı değil.
İklim krizi genç insanları daha fazla etkiliyor olsa da koronavirüs, yaş almış nesilleri daha çok risk altında bırakıyor, ayrıca hiçbirimizin bu virüse karşı bağışıklığı yok. Salgın ise bir başkasına olan ihtiyacımızın önemini vurguluyor. Yaşlılarda ölüm oranının fazlalığını vurgulayan #BoomerRemover hashtagi gibi jenerasyonlar arası başkalarına ve topluluklarına yardım etmek için elinden geleni yapan insanların hikayeleri de artıyor. ABD’de birçok genç kendi akranlarını mobilize ederek Zoomers to Boomers, Shopping Angels gibi isimlerle gruplara bölünerek farklı mahallelerdeki yaşlılara yapılan alışverişlerin dağıtımlarını yapıyor. Kanada’da ise ‘caremongering’ dedikleri -Mart ayından önce hiç duyulmamış olan- yani yüksek risk grubundaki insanlara alışveriş yardımı yapılması hızla yayılıyor.
Felaketler insanları bir araya getirebilir. Komşularımıza karşı olan sorumluluk duygularımızı derinleştirebileceği gibi topluluklarımıza kimleri dahil edip etmediğimizin tanımını da genişletebilir.
Greta Thunberg ve diğer genç iklim aktivistlerinin bir Guardian makalesinde iklim değişikliği için “daha yaşlı nesilleri ve iktidardakileri” suçladıkları gerekçesiyle azarlanmaları gibi, iklim değişikliği üzerine kuşaklar arası kafa karıştırıcı örnekler bulmak kolay. Mesela 25 yaşındaki milletvekili Chlöe Swarbrick’in yaşça büyük bir politikacıya iklim krizi tartışmasında “OK, boomer” (tamam, boomer) karşılığını vermesi.
Ancak salgının genç ve yaşlı nesilleri dünyayı daha iyi ve güvenli bir yer yapmanın ortak bir dert olduğunu hatırlatacağı konusunda umutluyum. Thunberg, geçtiğimiz ay Instagram üzerinden koronavirüs kapmış olabileceğini duyurduğunda, koronavirüs kriziyle birlikte mücadele edilmesi gerektiğinin önemine değinmişti. “Risk grubunda yer almayan bizlerin büyük bir sorumluluğu var. Bizim eylemlerimiz diğerleri için bir ölüm-kalım meselesi” demişti.
Sohbette Fonda, Meyers’e bu sorumluluğun iklim değişikliği için nasıl dönüşebileceğini belirtti. “Koronavirüs krizinin iklim kriziyle birçok ortak yanı var” diyen Fonda sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bilim insanlarını ve uzmanları dinlemeyi, hazırlıklı olmayı ve birbirimize karşı nazik ve cömert olmayı gerektiyor.”
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…