Ekonomi

“Koronavirüs Bizi İklim Krizinden Ya Kurtaracak Ya da Hapsedecek”

Oxford Üniversitesi’nden ekonomistler koronavirüsle mücadelenin, önümüzdeki iklim mücadelesi için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini yoksa insanlığın fosil yakıtlara hapsedilebileceğini söylediler.

10 yıl önce dünya ekonomileri 2008’teki küresel ekonomik krizinden çıkarken, iklim uzmanları, ülkeleri yenilenebilir enerjiyi artıracak ve fosil yakıt kaynaklı emisyonlarını azaltacak yeşil harcama planlarını benimsemeye zorlamışlardı. Şimdiyse, finansal piyasalar çökerken ve işsizlik oranı artarken, önde gelen bir grup ekonomist koronavirüs pandemisinin felaket iklim değişikliğini önlemek için son şansımız olabileceği konusunda uyarıyor.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz de dahil olmak üzere, birçok ekonomist pandemiyle mücadele paketlerinin, yasa koyucular doğru seçimleri yaptığı sürece iklim mücadelesine de yardım edeceğini söylüyor. Ekonomistler, Oxford Üniversitesi’nden yazdıkları geçen hafta yayımlanan bir çalışmada “İyileşme paketleri, net sıfır emisyonu hedefleyerek ya bu iki sorunu da çözer ya da bizi fosil yakıt sisteminin içine hapseder” dediler.

Yazarlar, dünyanın dört bir yanından 230’dan fazla önde gelen uzmandan, iklime nasıl yardımcı olabilecekleri (veya zarar verecekleri), ne kadar hızlı uygulanabilecekleri, ekonomiyi ne kadar hızlan toparlayabilecekleri gibi bir dizi faktöre göre potansiyel teşvik politikalarını sıralamasını istedi. Yeşil teşvik önlemleri ise ekonomilerin pandemiden kurtulmasına yardımcı olabilme konusunda birinci seçenekler arasındaydı.

Önde gelen iklim dostu politikalar arasında şunlar yer alıyordu: Uzmanlar düşük karbonlu ulaşımlara (tren, metro, elektrikli araç şarj istasyonları), temiz enerji araştırmalarına (bataryaların geliştirilmesi, karbonun yer altında depolanma metotlarının araştırılması) ve elektrik ağlarının karbonsuzlaştırılmasına yatırım yapılmasını önerdi. Bütün bu önlemler, karbon emisyonlarını azaltabileceği gibi ekonomik dönüşleri de uzun vadede etkili.

Ancak her iklim dostu politikanın yanı sıra atmosfere karbondioksit salımına devam edecek politikalar da mevcut. Trump hükümetinin yakın zamanda onayladığı 25 milyar dolarlık havayolu kurtarma paketi iklim için korkunç olacağı gibi düşüldüğü gibi büyük bir ekonomik bir kalkınma da yaratmayacak. Gelir vergisinin kesilmesi ve yeni havayolu ve kara yolu inşası gibi geleneksel ulaşım yatırımları da düşük seviyelerde sıralandı.

2008 krizi sonrasında Obama yönetiminin Amerikan İyileşme ve Yeniden Yatırım Yasası (ARRA) temiz enerji projelerine, vergi kredilerini genişletilmesine ve işçilerin yeşil enerji mesleklerinin eğitimine yönelik 90 milyar dolarlık fon sağlamıştı.

İklim dostu iyileşme, mevcut yönetim altında pek mümkün görünmüyor. ABD hükümeti Mart ayında onaylanan 2 trilyon dolarlık kalkınma paketine yeşil politikaların dahil edilip edilmemesini pek umursamadı bile. Güncel raporlara göre ise, kömür şirketleri, küçük şirketlere ayrılması planlanan 30 milyon dolardan fazlasını cebe indirdi.

Ancak Mart ayındaki iyileşme önergesi son olmayacak. Çevreciler ve milletvekilleri daha iklim dostu bir iyileşme planı için baskı yapıyor. Avrupa’da 17 ülkeden temsilcisiler, AB’ye Yeşil Düzen’i önceliklendirmeleri için çağrıda bulunuyor. BM Genel Sekreteri António Guterres’de ülkelere, iklim krizini göz önünde bulundurarak mevcut krizle mücadele etme çağrısında bulundu.

Emisyonlar geçici olarak, karantina sebebiyle düşmüş olsa da ekonomistler, ülkelerin normalleşmesiyle emisyonların tekrar artabileceğini söylerken “Doğru politikalar olmadan, koronavirüs krizinden kurtulup iklim krizine düşeceğiz” dediler.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024