CHP’li Biçer Karaca, dünyanın salgın hastalığı atlatabileceği ancak iklim krizinden çıkışın çok daha zor olduğunu ifade etti.
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Nisan Ayı Doğa İhlalleri Raporu’nu yayımladı. Salgın döneminde çevre alanındaki ihlalleri incelemeyi sürdürdüklerini ve hastalığa rağmen doğayı korumak için mücadele edeceklerini söyleyen CHP’li Biçer Karaca, son haftalarda sokağa çıkma yasakları nedeniyle kirliliğin azaldığına değindi. Biçer Karaca “Yurttaşların bireysel tasarruflarından hava kirliliği üzerinde elbette ki etkileri var ancak fosil yakıta dayalı yatırımlar devam ettikçe, gıda başta olmak üzere tedarik zincir ağları kısaltılmadıkça iklim krizinden kurtulmak mümkün gözükmüyor” dedi.
Adil Geçiş Planları Hazırlanmalı
Biçer Karaca’nın hazırladığı Nisan Ayı Doğa İhlalleri Raporu’nda, doğa mücadelelerinde yaşanan kimi gelişmeler ele alındı.
İklim krizinin ortaya çıkardığı etkilerin gözden geçirilmesi gerektiğini, bunun için vicdan ve adalet temelinde acil eylem planlamalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Biçer Karaca, “Kömür ve fosil yakıttan uzaklaşmaya, gıda zincir tedarik ağlarını kısaltmaya, doğayı öncelikle insan ve endüstri kaynaklı zararlardan korumaya yönelik politikalar oluşturmamız gerekiyor. Salgın sürecinde düşünen normalleşmeye geçiş aşaması gibi iklim için adil geçiş planlamalarını yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Dünyanın salgın hastalığı atlatabileceği ancak iklim krizinden çıkışın çok daha zor olduğunu ifade eden Biçer Karaca, hazırladığı raporda şu ifadelere yer verdi: “Oxford Üniversitesi’ndeki iki araştırmacı, salgın ile iklim krizinin etkilerini karşılaştırdı ve iklim tahribatının salgına göre daha sinsi ve karışık olduğu görüldü. İklim değişikliği, artan sel, sıcaklıklar, mahsul kıtlığı ve hava kirliliği gibi olumsuz etkilerin sıklığını ve şiddetini kalıcı olarak değiştiriyor. Bu nedenle sebep oldukları hasar her yıl artmaya devam ediyor. İklim krizinin nelere mal olacağı tahmin bile edilemiyor.”
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…