Global Energy Monitor‘ün yeni raporuna göre, dünya genelinde geliştirilmekte olan ve “yüksek fırın-bazik oksijen fırını” üretim yöntemini izleyen kömür bazlı çelik üretim kapasitesi, uzun vadeli karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmak için dünyanın toplam kapasitesindeki payının önemli ölçüde azalması gerektiği bir dönemde, 2021’deki 350 milyon/ton (mtpa) seviyesinden 2022’de 380 mtpa’ya yükseldi.
Küresel Çelik Tesisleri Takipçisi’ndeki yıllık veri araştırması, geliştirilmekte olan kömüre dayalı kapasitenin neredeyse tamamının Asya’da olduğunu (%99) ve Çin ile Hindistan’ın bu gelişmelerin çoğunluğunu elinde tuttuğunu (birlikte %79) ortaya koyuyor.
Hindistan ilk kez Çin’i geçerek kömür bazlı kapasitenin en büyük geliştiricisi oldu: Hindistan, geliştirilmekte olan kömür bazlı “yüksek fırın-temel oksijen fırını” kapasitesinin %40’ına sahipken, Çin %39’undan sorumlu.
Ancak kömüre dayalı çelik üretimi son yıllarda payının bir kısmını daha temiz üretim biçimlerine devretmiş olsa da, geçiş çok yavaş ilerliyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2050 yılına kadar Net-Sıfır senaryosuna göre, “elektrik ark ocaklı” kapasitenin toplam payı 2050 yılına kadar %53’e ulaşmalı. Bu da 347 metrik ton (Mt) kömür bazlı kapasitenin emekliye ayrılması veya iptal edilmesi ve 610 Mt elektrik ark ocağı kapasitesinin mevcut filoya eklenmesi gerektiği anlamına geliyor.
Global Energy Monitor Ağır Sanayi Program Direktörü Caitlin Swalec, çelik üreticilerinin ve tüketicilerinin karbonsuzlaştırma planları için eylemlerini hızlandırmaları gerektiğine dikkat çekerken, “Kömür bazlı çelik üretiminden uzaklaşma süreci devam ediyor ancak çok yavaş ilerliyor. Şimdi kömüre dayalı kapasite ekleyen geliştiriciler, gelecekte milyarlarca dolarlık zarar yazma riskiyle karşı karşıya” dedi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…