Ekonomi

Kömür Üreticileri 400’den Fazla Yeni Maden Planlıyor

Yeni bir araştırmaya göre küresel ölçekte 2,28 milyar ton yıllık üretim kapasitesine sahip yeni kömür madeni projeleri planlanıyor.

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, dünyadaki kömür üreticileri şu anda 2,28 milyar ton yıllık üretim kapasitesine sahip 432 yeni maden projesi planlıyor ve küresel iklim değişikliğini yavaşlatma hedeflerini riske atıyor.

ABD’li düşünce kuruluşu Global Energy Monitor tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Çin, Avustralya, Hindistan ve Rusya yeni projelerin dörtte üçünden fazlasını oluşturuyor. Raporda, tek başına Çin’in şu anda 452 milyon ton yıllık üretim kapasitesi daha inşa ettiği belirtildi.

Global Energy Monitor araştırma analisti ve raporun baş yazarı Ryan Driskell Tate, “IEA (Uluslararası Enerji Ajansı) net sıfır emisyona doğru dev bir adım atılması çağrısında bulunurken, kömür üreticilerinin 2030 yılına kadar kapasitelerini %30 artırma planları geriye doğru bir sıçrama olacak” dedi.

Raporda, yalnızca Çin’in dört eyaleti ve bölgesinin (İç Moğolistan, Sincan, Shaanxi ve Shanxi) önerilen tüm yeni kömür madeni kapasitesinin yaklaşık dörtte birini oluşturduğu belirtildi.

Çin, emisyonlarını 2030 itibarıyla zirveye, 2060 itibarıyla ise net sıfıra getirme sözü verdi. Başkan Xi Jinping bu yılın başlarında ülkenin kömür üretimini azaltmaya başlayacağını, ancak bunun 2026’ya kadar olmayacağını söyledi.

Global Energy Monitor, yeni projelerin yalnızca küresel ısınmayla mücadele çabalarını tehlikeye atmakla kalmayıp, 91 milyar dolara varan varlıkları olan şirketleri çökertme riskini de taşıyabileceğini söyledi.

Driskell Tate, “Kömür talebi düşüyor ve yeni kömür projelerinin finansmanı kuruyor. Yeni madenler ve mevcut madenlerin genişletilmesi, kömürün ekonomik olarak yaşanmaz ve çevre için savunulamaz olduğu bir dünya için kömür üretecek” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024