Politika

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’na 28 Yeni Üye Katıldı: Ukrayna 2035’te Kömürle Vedalaşacak

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’na (PPCA) katılan yeni 28 yeni üye ile ittifaka üye olan ülke, şehir, bölge ve şirket sayısının 164’e çıktığı duyuruldu. Yeni üyelerden olan ve Avrupa’nın en büyük üçüncü kömür filosuna sahip Ukrayna 2035 itibarıyla kömürden tamamen çıkacağını açıkladı.  

Birleşik Krallık’ın Glasgow kentinde düzenlenen BM İklim Zirvesi COP26’da yapılan duyuruyla, Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’na (PPCA) katılan yeni 28 yeni üye ile ittifaka üye olan ülke, şehir, bölge ve işletme sayısının 164’e çıktığı açıklandı. Kömürden çıkış için karar alıp bu kararları uygulayan üyeler, küresel ölçekte de kömürden temiz enerjiye küresel geçişi hızlandırmak için işbirliği yapıyor.

OECD ve AB hükümetlerinin yaklaşık üçte ikisi şu anda PPCA üyesi ve 2030 yılına kadar kömürü aşamalı olarak kaldırma yolunda. Ayırca İttifaka katılan 11 finans kuruluşu ile ittifaktaki finans kuruluşu sayısı 33’3 ulaştı. Bu kuruluşların toplam varlıkları ise yaklaşık 17 trilyon dolar civarında.

BM Enerji Programı Lideri Kanika Chawla, fosil yakıtların artık son demlerinde olduğunu belirterek,Birleşik Krallık ile birlikte 20 ülke daha denizaşırı petrol ve doğal gaz projelerinin finansmanına son veriyor. Hindistan ve Vietnam’ın da net sıfır taahhüdü vermesinin ardından, kömürden enerji üreten ilk 10 ülke artık kömürün sonunu getirecek net sıfır emisyon taahhüdü vermiş durumda. Güney Afrika, Birleşik Krallık, ABD, Fransa, Almanya ve AB arasında adil geçişle ilgili yeni ortaklıklar kurulurken, mevcut kömür kapasitesinin aşamalı olarak devre dışı bırakılmasını hızlandırmayı umut edebiliriz. Ülkelerin yenilenebilir enerjinin enerji güvenliğinin anahtarı olduğunu fark etmeye başladığı açıktır” dedi.

Şili Kömürden Çıkış Tarihini Öne Çekecek

Ukrayna, yenilenebilir kaynaklara büyük yatırımlar yaparken ve işçiler ve topluluklar için adil bir geçiş sağlarken, 2035 yılına kadar kömür enerjisini sona erdirme taahhüdünde bulundu. Bu, Almanya ve Polonya’dan sonra Avrupa’nın üçüncü büyük kömür filosuna sahip bir ülke için büyük bir adım. Şili, mevcut 2040 aşamalı çıkış tarihini öne çıkarmak için önemli adımlar atacağına söz vererek İttifaka giriyor. Mauritius, 2030 yılına kadar kömür kullanımını aşamalı olarak kaldırmayı hedefliyor.

Singapur, Asya’da PPCA’ya katılan ilk ülke ve önde gelen bir finans merkezi olarak, kıtanın daha fazla sürdürülebilirliğe geçişi için yeşil finansmanı katalize etmeyi taahhüt etti. Yakın gelecekte kömürden çıkış tarihi belirlemeyi taahhüt eden Slovenya ve halihazırda kömürsüz olan Estonya, İttifakın AB’deki varlığını da güçlendirecek.

İttifaka Haziran’da katılan Hırvatistan, Avrupa’daki kömürden çıkış taahhütlerinin 2030’a yaklaştığını gösteren COP26’da, 2033’ü kömürden çıkış tarihi ilan etti.

İttifaka katılan ülkelerin, bölgelerin ve şirketlerin tam listesi aşağıdaki gibi:

Ülkeler: Singapur, Şili, Slovenya, Ukrayna, Fas, Moritus, Estonya, Eyalet ve Bölgeler: New Mexico (ABD) Walbrzych (Polonya) Koszalin (Polonya) Guimaras Eyaleti (Filipinler) Negros Occidental (Filipinler) Ormoc City (Filipinler) Durban (Güney Afrika)

Finans Kuruluşları: Nat West, HSBC, Lloyds Bank, Fidelity International (İngiltere), Generation Yatırım Yönetimi (ABD), Ethos Vakfı (İsviçre), SCOR Küresel Yatırımlar (Fransa), Vancity (Kanada) ve United Church of Canada, Export Development Kanada, Impax Varlık Yönetimi (İngiltere)

Uzmanlara göre COP26 ile birlikte, 2021, kömürden çıkışın nihayet ufukta belirdiği yıl olarak tarihe geçiyor. Önümüzdeki 10 yıl boyunca mevcut kömür santrallarının kademeli olarak kapatılması için çalışmalar yoğunlaştırılacak. OECD üyeleri bunu 2030’a kadar OECD dışındaki ülkeler ise 2040’a kadar yapmak zorunda. 1,5 derece hedefini tutturmak için bu son derece kritik bir süreç.

Önceki Haberler

İklim Krizini Besleyenler İklim Krizine Yem Olacak

İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…

8 Ocak 2025

Türkiye’de Elektrikli Otomobil Satışları Yaklaşık Yüzde 50 Arttı

Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…

8 Ocak 2025

Prof. Dr. Salihoğlu: “Marmara’da Esas Sorun Kirlilik ve Oksijensizlik”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…

8 Ocak 2025

ABD’nin En Büyük 6 Bankası Son 1 Ayda Net-Sıfır Bankacılık İttifakı’ndan Ayrıldı

ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…

8 Ocak 2025

Müsilaj Geri Dönerken Akıllarda Tek Soru: Atık Deşarjı ve Kirlilik Sorunu 3 Yıldır Neden Çözülmedi?

Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü.  Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…

7 Ocak 2025

İklim Biliminin Son Çıktıları Bize Neler Söylüyor?

Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…

7 Ocak 2025