BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çinli öğrencilere verdiği bir konferansta kömürün herhangi bir ülkenin koronavirüs sonrası canlandırma planında hiçbir rol oynamaması ve ekonomik iyileşmenin küresel iklim hedefleriyle uyumlu olması gerektiğini söyledi.
Haber: David Stanway
Çeviri: S. Sena Akkoç
Perşembe günü geç saatlerde Tsinghua Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansta Guterres, “Temiz kömür diye bir şey yok ve kömürün hiçbir akla yatkın iyileşme planında yeri olmamalı” dedi.
Gueterres ayrıca, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kömüre göre üç kat daha fazla iş imkanı sunması ve kömürden daha ucuz olmasına rağmen hâlâ yeni kömür santrallarının planlanıyor ve finanse ediliyor olması endişe verici” dedi.
Çin, büyük bir kömür tüketicisi olarak bir yandan yeşil enerji geliştirme çabalarını sürdürürken bir yandan da yeni kömür madenleri ve enerji projeleri geliştiriyor.
2020 kömür-kaynaklı enerji kapasitesi planı doğrultusunda Çin, 60 gigawatt daha ek gücün işleme alınmasına olanak sağlıyor ve küçük ve verimsiz enerji üretim yerlerini kapatıyor.
Çevreci gruplar, hükümetleri koronavirüs sonrasında yeşil ve düşük karbonlu büyümeyi desteklemek için ekonomik teşvikte bulunmaya çağırdı. Bir araştırma, G20 ülkelerinin fosil yakıt ağırlıklı sektörleri desteklemek için en az 151 milyar dolar taahhüt verdiğini gösterdi.
Çin Çevre Bakanlığı özel danışmanı ve eski iklim temsilcisi Xie Zhenhua, perşembe günkü etkinlik sırasında Çin’in küresel iklim yönetimine ve dünyanın yeşil ekonomik toparlanmasına “yeni ve daha büyük katkılar” yapacağına söz verdi.
Zhenhua, Çin’in 2020 enerji ve karbon taahhütlerini yerine getirdiğini ve koronavirüs krizini, atılımlar yapmak için fırsata dönüştüreceğini söyledi.
Guterres, “Çin’in ekonomik toparlanma şekli, küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılıp sınırlandırılamayacağı üzerinde büyük bir etkisi olacak. Çin, liderliği üstlenerek bu gezegeni paylaşan tüm insanların korunmasına yardımcı olabilir” dedi.
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…