Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nın Yeniköy Kemerköy Termik Santralı’na (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesi kararına karşı İkizköylülerin mücadelesi sürüyor. Daha önce Işıkdere Mahallesini ve mahalle camisini yerle bir eden YK Enerji’nin buldozerleri arkeolojik kazı yapılan tepeyi de yerle bir etti.
İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Arkeolojik buluntular Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kanununa göre ‘taşınmaz kültür varlığı’ olmasına ve kanuna göre yerinden taşınması yasak olmasına rağmen Muğla Müze Müdürlüğü ve YK Enerji birlikte suç işleyerek arkeolojik eserleri Ören’e götürdüler. Hep söylediğimiz gibi Muğla’da 5’li çeteye yasalar uygulanmadığı için şikayetimiz sonrasında ‘koğuşturmaya yer olmadığına’ ilişkin karar geldi. Arkeolojik eserlerin taşınmasının ve tahribatının durdurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açtığımız davada ise çok ilginç bir şekilde davanın konusu itibariyle mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmaksızın mahkeme duruşma ve karar günü için tebligat gönderdi. Keşif yapılmaksızın karar verilemeyecek dosyada karar ve duruşma günü tayin edilince, yasaya aykırı bir uygulama nedeniyle mahkemenin davamızı reddedeceğini anladık ve ‘reddi hakim’ talebinde bulunduk. Ancak YK Enerji aleyhine açılan bir davada Muğla İdare Mahkemeleri kanunları uygulamadığı için reddi hakim talebimizi de (böyle bir yetkisi olmamasına rağmen) ‘davayı uzatmak için reddi hakim yapılmıştır’ diyerek reddetti” ifadeleri kullanıldı.
Avukat Atal: “Oldu Bittiye Getiriliyor”
Avukat İsmail Hakkı Atal, “Akbelen’in sınırına dayanan kömür madeninde uzun süredir yapılan arkeolojik kazıların sürdüğü tepe, arkeolojik sit alanı ilan edilsin diyerek açtığımız dava henüz bitmeden, herhangi bir keşif yapılmadan bir anda talan edilmeye başlandı. Son zamanlarda Karya dönemine ait mozaiklerin bulunduğuna dair kazıda çalışan arkadaşlardan duyumlar aldık. Taşınmaz varlıkların bulunduğunu duymamıza rağmen; buradaki varlıklar taşındı mı? Taşındıysa nerede? Bilgiler nereye verildi? Bunları kim denetledi? hiçbir bilgi verilmeden YK Enerji sponsorluğunda gizli saklı yürütülen, çalışanların görüntü alması ve burayla ilgili konuşması yasaklanan bu tarihi kazıda neler bulundu ne yapıldı da böyle oldu bittiye getirilerek yok ediliyor” dedi.
“Geçmişimiz Sildiler, Geleceğimizi de Silmeye Çalışıyor”
Her gün alana giderek protesto ettiklerini söyleyen İkizköylü bir yurttaş gözyaşlarıyla, “Bunların ne doğaya ne zeytine ne insan hayatına ne tarihe ne kültüre hiçbir şeye saygıları yok. Burada 4 bin yıllık eserler çıktığı söylendi umutlandık. Akbelen de kurtulur dedik. Neye tutunsak elimizden aldılar. Işıkdere’yi 4 senede lokma lokma yediler. Dört günde talan ettiler. Her şeyi oldu bittiye getirdiler. Çayımızı, Işıkdere’yi, tarihi kültürel varlıkları yok ettiler, geçmişimizi sildiler, geleceğimizi de silmeye çalışıyorlar. Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz. Gerekirse burada ölürüz yine de vermeyiz” diye konuştu.
Çevre avukatları hem kültür ve tabiat varlıklarına verilen zararla ilgili hem de zeytin kanununu çiğneyip 3 km yakınına yaklaşmaması gereken kömür madeninin 50 metre yakınında çalışmasıyla ilgili şikayetlerde bulunmasının ardından bölgeye gelen Jandarma ekipleri geldi. Avukatlar, kolluk kuvvetlerinin Milas Müze müdürünün alana geleceğini ve onu beklediklerini ifade etti.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…