İklim değişikliğine neden olan emisyonları sınırlama ihtiyacı üzerine uluslararası bir fikir birliğinden artık bahsedebiliriz. Paris Anlaşması ile devletler, küresel ısınmayı güvenli seviyede sınırlandırmak adına efor sarf edeceklerini taahhüt ettiler. Şirketler ve yatırımcılar da o tarihten bu yana iklim değişikliğinin sebep olduğu riskleri azaltmanın zorunluluğunu kavramış görünüyorlar.
Paris Anlaşması doğrultusunda devletler verdikleri taahhütleri hayata geçirmeye çalışa dursun, şirketler ve yatırımcılar da iklim değişikliğine neden olan emisyonların azaltılmasını gözeten adımları atmaktan çekinmiyorlar. Bu noktada dikkat çeken bir başka nokta ise iklim eyleminin fosil yakıt şirketlerinin değerini açık bir şekilde düşürdüğü.
Düşük karbon ekonomisine geçiş, nominal değerinin azalması, satışların ve hisse senedi fiyatlarının düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olan kömür endüstrisine ciddi darbeler indiriyor.
Bu bağlamda kömür endüstrisinde yaşanan son gelişmeleri şöyle özetleyebiliriz:
Petrol ve Gazın Yakın Geleceği de Parlak Gözükmüyor
Düşük karbon ekonomisine geçiş kömür endüstrisini olumsuz yönde etkilediği gibi petrol ve gaz sektöründe iş yapan firmaları da etkileyecek. Yapılan araştırmalar bu yöndeki görüşleri güçlendiriyor:
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…