İklim değişikliğine neden olan emisyonları sınırlama ihtiyacı üzerine uluslararası bir fikir birliğinden artık bahsedebiliriz. Paris Anlaşması ile devletler, küresel ısınmayı güvenli seviyede sınırlandırmak adına efor sarf edeceklerini taahhüt ettiler. Şirketler ve yatırımcılar da o tarihten bu yana iklim değişikliğinin sebep olduğu riskleri azaltmanın zorunluluğunu kavramış görünüyorlar.
Paris Anlaşması doğrultusunda devletler verdikleri taahhütleri hayata geçirmeye çalışa dursun, şirketler ve yatırımcılar da iklim değişikliğine neden olan emisyonların azaltılmasını gözeten adımları atmaktan çekinmiyorlar. Bu noktada dikkat çeken bir başka nokta ise iklim eyleminin fosil yakıt şirketlerinin değerini açık bir şekilde düşürdüğü.
Düşük karbon ekonomisine geçiş, nominal değerinin azalması, satışların ve hisse senedi fiyatlarının düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olan kömür endüstrisine ciddi darbeler indiriyor.
Bu bağlamda kömür endüstrisinde yaşanan son gelişmeleri şöyle özetleyebiliriz:
Petrol ve Gazın Yakın Geleceği de Parlak Gözükmüyor
Düşük karbon ekonomisine geçiş kömür endüstrisini olumsuz yönde etkilediği gibi petrol ve gaz sektöründe iş yapan firmaları da etkileyecek. Yapılan araştırmalar bu yöndeki görüşleri güçlendiriyor:
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…