Kolombiya Çevre Bakanı Susana Muhamad, ülkesinin BM müzakerelerinde doğayı koruma çabalarıyla iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını birleştirmeyi amaçlayan, birleşik iklim ve biyolojik çeşitlilik taahhüdü ortaya koymak istediğini söyledi.
Güney Amerika ülkesi bu ayın sonlarında doğanın hızla yok edilmesini durdurmayı amaçlayan BM COP16 biyolojik çeşitlilik zirvesine ev sahipliği yapacak ve Muhamad konferansın başkanlığını üstlenecek.
BM’nin şu anda her biri iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik ve çölleşmeyle ilgili olmak üzere üç çevre sözleşmesi var ve her konu için ayrı ayrı müzakereler yapılıyor ve taahhütler veriliyor.
Muhamad’a göre bu durum, çok fazla kaynağa sahip olmayan gelişmekte olan ülkeler için zorlu bir süreç: “Üç sözleşme boyunca aynı şeyi tekrarlıyorsanız, bence bu zaman kaybı anlamına geliyor. Bunun yanı sıra muhtemelen ortak bir çaba sergileme fırsatını da elimizde kaçırıyoruz.”
Çevre Bakanı, bu çabalar arasında biyolojik çeşitliliği yok eden ve aynı zamanda birçok Latin Amerika ülkesi için en büyük emisyon kaynağı olan ormansızlaşmanın durdurulmasının da yer aldığını sözlerine ekledi.
Kolombiya’nın, Brezilya’nın 2025’te düzenleyeceği BM iklim zirvesi olan COP30’dan önce böyle bir birleşik plan başlatabileceğini ifade eden Muhamad, “Üç sözleşme için, üç sözleşmeyi bütünsel bir şekilde kapsayan bir sentez planı göndereceğiz çünkü bunlar birbiriyle derinden ilişkili” diye konuştu.
Muhamad, Panama’nın geçen ay Rio de Janeiro’da düzenlenen Latin Amerika çevre bakanları toplantısında birleşik taahhütler fikrini gündeme getirdiğini, ismini vermek istemediği iki ülkenin ise bu fikri güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.
Kolombiya’nın geçen hafta açıkladığı 40 milyar dolarlık yatırım portföyünü de değinen Muhamad, planın yalnızca enerjinin fosil yakıtlardan uzaklaşmasına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda doğayı da koruyacağını söyledi.
Kolombiya ayrıca insan haklarının çevre planlarının merkezinde yer alması için baskı yapıyor ve COP16’da Doğayla Barış koalisyonunu başlatacak.
Konuya dair de açıklama yapan ülkenin çevre bakanı, “Doğayla ilgilenmenin, doğayla yeniden bağlantı kurmanın ve farklı halklar arasında birlikte koruma sağlamanın barışı inşa etmek olduğunu ve aynı zamanda bizi iklim değişikliği şoklarına karşı daha dirençli hale getireceğini düşünüyoruz” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…