Politika

Kolombiya 40 Milyar Dolarlık Enerji Dönüşümü Planını Başlatıyor

Kolombiya, fosil yakıtlardan uzaklaşmasına ve iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için yeni bir yatırım portföyü başlatıyor.

Kolombiya, ülkenin iki yıl önce yeni petrol ve gaz aramalarını sonlandırmasının ardından düşmesi beklenen fosil yakıt ihracat gelirlerinin yerini alacak 40 milyar dolarlık bir yatırım bir planını duyurmaya hazırlanıyor.

Kolombiya Çevre Bakanı Susana Muhamad, New York İklim Haftası sırasında verdiği bir röportajda planı 2 Ekim’de yapılacak bir ekonomi fuarında kamuoyuna açıklayacağını söyledi. Uluslararası finans kuruluşlarından ve gelişmiş ülkelerden 10 milyar doların gelmesini uman Muhamad, “Bütün bunlar çok büyük bir ekonomik dönüşüm” derken şöyle devam etti: “Yatırım portföyünü, petrol gelirlerinin yerini alabileceğini düşündüğümüz gelişmekte olan sektörlerin üzerine kurduk.”

Paranın doğaya dayalı iklim çözümlerine, temiz enerjiye ve ulaşımın elektrifikasyonunun yanı sıra tarımsal uygulamaları iyileştiren ve biyolojik çeşitliliği koruyan projelere gideceğini de sözlerine ekledi.

Muhamad, paketin fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırmak amacıyla zengin ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında imzalanan Adil Enerji Geçiş Ortaklığı (JETP) planını taklit edeceğini söyledi. Güney Afrika 8 milyar dolarlık JETP anlaşmasını uygulamaya başladı.

Endonezya ile 20 milyar dolar, Vietnam ile 15 milyar dolar ve Senegal ile 1,5 milyar dolar karşılığında JETP’ler de imzalandı. JETP’lerin her biri, kömür santrallarının erken kapatılması ve yenilenebilir enerjinin artırılması yoluyla bir ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmaya odaklanıyor.

Ancak anlaşmalar, alıcı ülkelerdeki bakanlıklar arasındaki siyasi bölünmeler ve ağır bürokratik koşullar nedeniyle zor durumda kaldı. Muhamad, kendisinin de belirttiği gibi “JETP benzeri” bir düzenleme oluşturmayı başarırsa, bu, çok taraflı kalkınma bankalarının hem finans hem de teknik uzmanlık açısından daha büyük bir rol oynadığı yeni bir yaklaşım kullanılarak gerçekleştirilecek.

Konuyu bilen kaynaklara göre, Kolombiya’nın anlaşması Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası tarafından yönetilecek ve ABD ana koordinatör olarak gayrı resmi bir rol oynayacak. Kaynaklara göre, Fas ve Filipinler de dahil olmak üzere diğer ülkeler de benzer anlaşmalarla ilgilendiklerinin sinyallerini verdiler ancak süreçte daha geride kaldılar.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024