Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında geliştirdiği Yeşil Sanayi Destek Programı ile işletmelere toplam 250 milyon dolarlık kaynak aktaracak.
Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında aşağıdaki iki proje teklif çağrısı hazırlandı.
Teklif çağrılarına aşağıdaki nitelikleri haiz şirketler başvurabilecekler.
08 Aralık 2023 tarihinde başlayan başvurular, 30 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecek.
Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı (2023.01), GES kurulması ve işletilmesinde makine ve teçhizat giderlerini kapsıyor. Bu projelerin süresi en az 8; en fazla 12 ay olacak. Bu projelere azami 14.000.000 liraya ve proje bedelinin %60’ına kadar geri ödemeli destek verilebilecek. Geri ödemeler, proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılacak.
Bu çağrı kapsamında Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinden yapılacak başvurularda proje alanında ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina söz konusuysa destek oranı %80 olabilecek.
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde ise proje alanında az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina söz konusuysa destek oranı %90 olacak.
Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı (2023.02) ise enerji verimliliği, su verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz ve döngüsel ekonomi projelerini kapsıyor. Bu projelerin de süresi en az 8; en fazla 12 ay olacak. Bu projelere verilecek destek miktarı ise azami 4.000.000 lira olacak ve proje bedelinin %70’ine kadar geri ödemeli destek verilecek. Geri ödemeler, yine proje süresinin bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılacak.
Bu çağrıda da Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinden yapılacak başvurularda proje alanında ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina söz konusuysa destek oranı %80 olabilecek.
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde ise proje alanında az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina söz konusuysa destek oranı %90 olacak.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…