Bilim insanları, CFC yasağının iklim değişikliğiyle mücadele için zaman kazandırdığını söylüyor.
Bilim insanları, 1987’de imzalanan kloroflorokarbonlar gibi kimyasalları yasaklayan Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü’nün bugün bir iklim felaketini önlediğini söylüyorlar.
Anlaşma olmasaydı, Dünya ve florası, Güneş’in ultraviyole (UV) radyasyonunun çok daha fazlasına maruz kalacaktı.
BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan, anlaşmayı “belki de en başarılı uluslararası anlaşma” olarak nitelendirdi.
Uluslararası bilim insanları ekibi, yasaklanmasaydı kloroflorokarbonların (CFC’ler) sürekli ve artan kullanımının, bu yüzyılın sonuna kadar küresel hava sıcaklıklarının ek 2,5 derece artmasına neden olabileceğini buldu.
Isınmanın bir kısmı doğrudan CFC’lerden de kaynaklanabilirdi.
Ancak ozon tabakasına verdikleri hasar, aynı zamanda, şu anda bitki örtüsünde kilitli olan gezegeni ısıtan karbondioksiti de atmosfere salmış olacaktı.
Lancaster Çevre Merkezi’nden başaraştırmacı Dr. Paul Young, “Geçmiş deneylerde, insanlar bitkileri yüksek UV seviyelerine maruz bıraktılar. Sonucunda bodurlaşıyorlar ve bu yüzden çok fazla büyümüyorlar ve çok fazla karbon ememiyorlar” dedi.
Bilim insanları:
Young, “Deneyimizde gördüğümüz, seragazı artışları kaynaklı herhangi bir ısınmanın üzerine ek olarak 2.5 derecelik bir ısınma olabileceğiydi” dedi.
BBC Radio 4’ün Inside Science programına verdiği röportajda “Bilim dinlendi ve ona göre hareket edildi, bunu iklim değişikliğinde ise aynı derecede görmedik” dedi.
Deney, iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarından kaçınan “alternatif bir gelecek” için umut veriyor gibi görünebilir.
Dr Young, “Ancak bunu iklim müzakereleri için olumlu bir örnek olarak kullanma konusunda dikkatli olurdum. Çünkü doğrudan karşılaştırılabilir değil; ama tutunacak olumlu bir şeye sahip olmak ve dünyanın bir araya gelebileceğini görmek güzel” dedi.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…