Bir COP26 yetkilisi medyaya verdiği röportajda, COP26 iklim görüşmelerine katılacak ve İngiltere’nin “kırmızı listesinde” yer alan ülkelerden Glasgow’a seyahat edecek delegelerin ülkeye vardıklarında beş gün boyunca karantinada kalmaları gerekeceğini söyledi.
Kasım ayındaki zirveye ulaşım konusunda müzakerecilerin ve sivil toplumun aylarca süren tartışmaları ve artan endişelerinden sonra İngiltere, Pazartesi akşamı 11 diplomattan oluşan BM İklim Değişikliği bürosuna, konferansı COVID’den koruma planını açıkladı.
Özellikle uzak veya yoksul ülkelerden gelen birçok potansiyel delege, devam eden koronavirüs pandemisinin ortasında zirveye katılmanın önündeki ulaşım ve finansal engellerle ilgili endişelerini dile getirdi.
Yetkili, gazetecilere verdiği röportajda, konferansa 20.000 ila 25.000 kişinin katılmasının beklendiğini ve kayıtların hâlâ açık olduğunu söyledi.
İngiltere, halk sağlığını korurken dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden adil bir temsil sağlamak için önlemleri dengelemeyi umuyor.
Kırmızı liste ülkelerinden İngiltere’ye seyahat etme kuralları, COP26 katılımcıları için gevşetilecek. Belirlenmiş bir otelde zorunlu karantina süresi, aşıları tam olan katılımcılar için 10 günden beş güne indirilecek. Aşısı olmayanların ise tam 10 gün karantinada kalması gerekecek.
Karantina tesisinde kalmanın maliyeti, kişi başına 2.423 dolardan 3.164 dolara yükseldi. İngiltere hükümeti, karantinada kalmanın toplam maliyetinin ne olabileceğini ve ödeyip ödeyemeyeceğini değerlendiriyor.
Brezilya ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan büyük ekonomilerden Maldivler ve Seyşeller gibi küçük ada devletlerine kadar 57 ülke İngiltere’nin kırmızı listesinde yer alıyor. Türkiye ve bazı Fransız denizaşırı bölgeleri dışında, hepsi BM iklim süreci kapsamında gelişmekte olan ülkeler olarak sınıflandırılıyor.
İngiltere tarafından koronavirüs için yeşil veya koyu sarı olarak derecelendirilen ülkelerden gelen delegelerin, aşı olup olmadıklarına bakılmaksızın varışta karantinada kalmaları gerekmeyecek. Listeler sürekli gözden geçiriliyor.
İngiltere, tüm COP26 katılımcılarının aşı olmasını şiddetle tavsiye ediyor. Delegelerden aşı durumlarını teyit eden bir tüzük imzalamaları ve konferans için kabul edilen COVID-19 direktiflerine uymaları istenecek.
İngiltere’de kullanımı onaylanmamış olanlar da dahil olmak üzere tüm COVID-19 aşıları tanınacak. Zirve için zamanında aşılanamayacak olan katılımcılar ise, 23 Temmuz’a kadar konferansa kaydolurken aynı zamanda aşı için başvurabildiler.
COP26 ekibi, aşıları katılımcılara ulaştırmak için İngiltere dışişleri ofisi ve BM ile birlikte çalışıyor. Yetkili, İngiltere’nin program aracılığıyla aşı için başvuranların sayısı hakkında BM’den onay beklediğini söyledi.
1-12 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek zirve boyunca sıkı COVID-19 test protokolleri uygulanacak. Delegelerden, hatta aşıları tam olanlardan bile, görüşmeler süresince hazır bulundurulan test tesisleri ve laboratuvar kapasitesi ile kendilerini düzenli olarak test etmeleri istenecek.
Konferans sırasında testi pozitif çıkan delegeler için izolasyon protokolleri ise henüz kararlaştırılmadı.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…