Politika

Kirazlı Altın Madeni Projesi için ÇED Raporunda Belirtilen Rakamın 4 Katı Ağaç Kesildi

Çanakkale Belediyesi, Kazdağları Kardeşliği ve TEMA, Kazdağlarına yapılması planlan Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında ÇED raporunda belirtilen rakamın dört katı ağaç kesildiğini söyleyerek projenin iptali için harekete geçtiler.

Kazdağlarında yapılması planlanan altın madenlerinden ilki için Kirazlı’da çalışmalar başladı. ÇED raporuna göre kesilmesi planlanan ağaç sayısının dört katı ağaç kesildi. Uydu görüntülerine göre kesilen ağaçların sayısının 195 bine ulaştığı öngörülüyor. Konu ile ilgili Kazdağları Kardeşliği, TEMA ve Çanakkale Belediyesi tarafından bir süredir kampanyalar yürütülüyor.

Kazdağları Kardeşliği platformu, Çanakkale Belediyesi ile birlikte bugün 18:30’da herkesi Çanakkale İskele Meydanı’na davet ediyor. Ayrıca, Kazdağları’na ve ağaçlara değer veren herkesi, bir ağacın önünde çektiği fotoğrafını, #KazDağlarıHepimizin ve #AğacımaDokunma etiketleriyle paylaşarak, desteğe çağırıyorlar!

TEMA da change.org’da konu ile ilgili bir imza kampanyası başlattı. Kirazlı Altın Madeni Projesine dair uydu görüntüleri üzerinde yapılan incelemelerin, maden sahası ve  yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyduğu belirtilirken ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldığı belirtiliyor ve ekleniyor: “Çanakkale Valiliği’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, ÇED’e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmelerini ve ÇED’e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmalarını talep ediyoruz”.

Metinde şu ifadelere yer veriliyor:

“Kirazlı Altın Madeni’nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı işlem yapılıyor, işletme durdurulsun

Şimdi değilse ne zaman?

Hepimizin en azından bir kere de olsa görmek istediği veya yerleşmek için hayalini kurduğu oksijen deposu Kaz Dağları varlığını koruyabilmek için desteğini bekliyor.

Çanakkale Kirazlı’da neler oluyor?

Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile maalesef ormanlarda büyük bir yara açıldı. Uydu* görüntüleri üzerinde yaptığımız incelemeler, maden sahası ve  yol bağlantıları için  yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı.

Çanakkale Valiliği’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, ÇED’e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmelerini ve ÇED’e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmalarını talep ediyoruz.

Kaz Dağlarında Siyanürlü Altın Madenciliği

“Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor.

Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Çanakkale’nin doğasına ve tüm canlılarına sahip çıkmak için sen de imzala #KazDağlarıHepimizin”

TEMA’nın başlattığı kampanyayı buradan imzalayabilirsiniz.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024