Seçime günler kala Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyada Kemal Bey’in Tahtası-10 adlı bir video paylaştı. Videonun başında dünyanın ve ekonomik sistemlerin dönüştüğüne değinen Kılıçdaroğlu, yapay zeka ve robotlaşmanın çoğu sektörde iş gücünü azaltacak gibi görünmesine karşın yapay zeka etrafında yepyeni iş alanları ve meslek kollarının doğduğunu söyledi.
“Dünyayla rekabet etmek için ekonomimizi temelden dönüştürmemiz gerekiyor” diyen Kılıçdaroğlu, birinci ve ikinici sanayi devrimlerine geç kaldığımızı hatırlattı. Birinci ve ikinci sanayi devriminin teknolojik getirilerine de değinen Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “İlk sanayi devrimi; kömür, buhar gücü, demir yolları ve telegrafla gerçekleşti. İkinci sanayi devrimi; petrol, arabalar, radyo ve telefon oldu. Şimdi ise yenilenebilir enerji ve internetle yeni bir devrimin ortasındayız. Türkiye’yi yeni sanayi devriminin tam merkezinde konumlandırmamız gerekiyor.”
Türkiye’yi yeni sanayi devreminin merkezine oturtmak için nasıl adımlar atacağına da değinen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin endüstriyel dönüşümünü gerçekleştireceklerini belirtti ve ekledi: “Dirençli, yeni sanayi devriminin altyapısını kuracağız. Öncelikle dijital teknoloji, yapay zeka, makine öğrenimi, sağlık teknolojileri, pil teknolojisi, fintek ve blokzincir teknolojileri, haberleşme ve bulut teknolojileri gibi alanları büyüteceğiz, çip üreteceğiz.”
Yenilenebilir enerjiye geçiş hareketini başlatacaklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, güneş ve rüzgar santralları sayesinde enerji ithalatı faturalarının ilk etapta azalacağını, daha sonrasında ise tamamen ortadan kalkacağını ifade etti.
Konuşmasında “Enerjide bağımsızlığımızı sağlamak önceliğimiz olacak” diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Akdeniz Havzasındaki önemli konumunu kullanacaklarını ve Türkiye’nin Akdeniz ülkelerine liderlik edeceğini belirtti. Türkiye’yi; enerji depolama, işleme ve dağıtım merkezi haline getireceklerini, dijital devrimi entegre edeceklerini aktaran Kılıçdaroğlu; “Türkiye’yi fosil yakıt uygarlığından yenilenebilir enerji toplumuna dönüştüreceğiz” dedi.
Şirketlerin dijital ve teknolojik dönüşümleri için tüm koşulları hazırlayacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, düşük ücret çilesinin biteceğini de ekledi. Üniversitelere ve bilim ışığında kurulması istenen kentlere de değinen Kılıçdaroğlu, “Üniversitelerimiz; bilim, teknoloji ve sanat üretecek, her alanda inovasyona öncülük edecek. Yüksek yetenek inşasına odaklanacağız. Depreme dirençli, iklime dirençli kentler inşa edeceğiz” dedi.
Bahsettiği dönüşümü gerçekleştirdiklerinde Türkiye ekonomisinin 10 yılda bir savrulduğu krizlere karşı dirençli hale geleceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, konuşmasın sonunda şunları söyledi: “Bu dönüşümü gerçekleştirdiğimizde Türkiye her 10 yılda bir krizlere savrulan bir ülke olmaktan çıkacak. Ekonomimiz krizlere karşı dirençli hale gelecek. Ne dedik? Dünyanın ucuz iş deposu olmayacağız. Aksine Cumhuriyetin 2. yüzyılında dünyayla rekabet eden hale geleceğiz. Bilimle, temiz parayla, yepyeni bir zihniyet dönüşümü ile yepyeni bir yüzyıla yelken açacağız. Haydi Türkiye!”
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…