Ekonomi

Kazdağları’nda Rüzgar Enerjisine İzin Çıkmadı!

Kazdağları’ndaki Ilgardere Rüzgar Enerji Santralı projesinin kapasite artış talebine mahkeme “dur” dedi.

Kazdağları’ndan bir haftada doğaseverleri sevindirecek iki haber geldi. Önce 2007 yılından bu yana 16 yıldır mücadele edilen ve defalarca ÇED süreci durdurulan Kısacık altın madeninin işletme ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi, şimdi de Ilgardere Rüzgar Enerji Santrali Projesi’nin kapasite artış talebine mahkeme “dur” dedi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’nin  Cemaller, Keçiayağı, Söğütlü köyleri yakınlarında köylülerin tarlaları ve meralarına yapılmak istenen “Ilgardere Rüzgar Enerji Santralı (RES) Kapasite Artışı Projesi” için Çanakkale Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için köylüler ve muhtarlarla birlikte açtıkları davayı kazandı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan yaptığı açıklamada: “Tarım ve hayvancılık ile geçinen yöre köylülerinin geçim kaynağı olan tarlalarının ve meralarının enerji şirketlerin rantı için ellerinden alınmasına, köylülerin göçe zorlanmasına, RES’lerin çevre ve insan sağlığına zarar vermesine razı olmadık, itiraz ettik ve kazandık. Avukatlarımız Fevzi Özlüer ve Cem Altıparmak’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Ilgadere Rüzgar Enerji Santralında Ne Olmuştu?

Ayvacık İlçesi’nin Cemaller, Keçikaya, Söğütlü köylerini etkileyecek olan ve OR Enerji A.Ş. tarafından yapılmak istenen Ilgardere Rüzgar Enerji Santralı’nın 2. Etap kapasite artışı projesi için Çanakkale Valiliği 07/02/2022 tarihinde ”Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verdi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Cemaller Köyü Muhtarlığı tüzel kişiliği, Söğütlü Köyü Muhtarlığı tüzel kişiliği ve 11 köylü olmak üzere 14 davacı ile açtıkları davada davacılar projeye ilişkin itirazlarını dile getirerek, “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptalini talep etti. Söz konusu dava kapsamında gerçekleştirilen bilirkişi incelemesi ve keşfi sonrasında, bilirkişi heyeti, Proje tanıtım dosyasının eksik, hatalı ve yetersiz olduğunu, söz konusu dosyanın bu hali ile projenin çevre üzerinde yol açacağı etkiler ve bunun önlenmesi konusunda bir fikir edinilemeyeceğini ve projenin kamu yararı konusunda da bir karar verilemeyeceğini belirtti. Mahkeme heyeti de bilirkişi raporu sonrasında “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesini durdurdu. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nde 17.01.2024 tarihinde gerçekleştirilen karar duruşmasında davacıların verdiği beyanları ve bilirkişi raporunu dikkate alan mahkeme, Çanakkale Valiliği’nin verdiği  “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024