;
Politika

Kaz Dağları Nöbetine Koronavirüs Bahanesi

Çanakkale Valiliği, koronavirüsü bahane göstererek Kaz Dağları’nda 271. gününe ulaşan çadırlı nöbetin bitirilerek alanın boşaltılmasını içeren bir tebliğde bulundu. Nöbet tutan yurttaşlar, “Bu karar şirketler tarafından ormanların yok edilmesinin önünü açmaktadır” dedi.

Kanadalı firma Alamos Gold’un Kazdağları Kirazlı mevkiinde altın aramak için 195 bin ağaç kestiğinin açığa çıkmasının ardından yurttaşlar nöbet tutmaya başlamıştı.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre nöbette 271. gün geride kalırken, Çanakkale Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararınca koronavirüsü bahane göstererek çadırlı nöbeti bitirilerek alanın boşaltılmasını içeren bir tebliğde bulundu.

Karar sonrası nöbet tutan yurttaşlar açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, “Çanakkale Orman Müdürlüğü, 20 Nisan 2020 Pazartesi (dün) 270. gününe ulaşan Kaz Dağları çadırlı nöbetini bitirmek üzere alanın boşaltılmasını içeren bir tebliğde bulundu. Tebliğin kararını alan Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu, ormanlarla ilgili aldığı önlemlerle pandemiye karşı mücadele ediyormuş gibi göründüğü bu kararla, ormanların savunusunu yapan bizlerin hayatlarını tehlikeye atmakta ve şirketler tarafından ormanların yok edilmesinin önünü açmaktadır” denildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Drone uçuşunun yasaklanmasının pandemiyle mücadeleye nasıl bir etkisi var? İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, bu kararlarla şirketlerin gayri resmi ya da resmi çalışmalarını rahatlatmak, doğa tahribatlarının belgelenmesini engellemek mi istiyor? Bu karar, tahliyeyi duyan kişilerin nöbet alanına sahip çıkmak için Kirazlı’ya gelmesine ve virüsün daha çok yayılmasına neden olacak bir karardır. Kurul, halkın Kaz Dağları hassasiyeti bilmiyor olabilir mi? Böyle bir karar nasıl alınabilir? Nöbet alanında izole kalanların tahliyesi demek bulaşın gittikçe daha çok yayıldığı ülkemizde, şehirlerarası yolculuğa zorlanmaları, hayatlarının riske atılması demek. Kurul, bu mağduriyeti yaratmayı ve riski nasıl göze alabilmektedir? Pandemi krizinin doğa talanı açısından bir fırsata çevrilmek istendiğini görüyoruz. Salda Gölü ‘nde yaşananlardan sonra Kaz Dağları’nın akıbeti açısından da kaygılıyız. Doğayı talan etmek isteyen tüm şirketlere süresiz evde kal diyoruz. Çanakkale’deki ormanların yok olması vebalinin altında İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kalmaması için bu kararlardan geri dönülmesi gerekmektedir. Kurulu, yaşamlarımızı tehlikeye atmaması için nöbet alanımızı kararın istisnası tutmaya davet ediyoruz.”