Bir iç rapora göre, AB’nin 2030 itibarıyla karbon nötr olması için 2400 personelin katıldığı Strazburg oturumlarının durdurularak Brüksel’in tek merkez olması gerekiyor.
Bir iç rapora göre, AB’nin 2030 itibarıyla karbon nötrlüğe ulaşmak için Brüksel’i Avrupa Parlamentosu’nun tek üssü olarak kurmayı yeniden düşünmesi ve Strasbourg ile tarihi bağlarını koparması gerekiyor.
Karar, bir anlaşma değişikliğini ve Fransız hükümeti ile büyük bir tartışmayı içerecek gibi duruyor. Çalışmanın yazarları ise, kentin Fransız-Alman uzlaşmasının sembolik önemine rağmen AB’nin “rasyonelleşmesi” gerektiğini ifade ediyorlar.
Avrupa Parlamentosu, Strazburg’da yılda 12 kez üç buçuk gün süren oturumlar gerçekleştiriyor ve her ay 2400 parlamenter, asistanlar, şoförler ve parlamento personelinin yanı sıra gazeteciler ve lobicilerden oluşan büyük bir yönetim katılıyor. Parlamenterler ve personeli, aksi takdirde Brüksel’de ve seçim bölgelerinde çalışıyorlar.
Parlamentonun çevre komitesi tarafından hazırlanan rapor, COVID-19 salgınının “Avrupa Parlamentosu’nun çalışma ve operasyon koşullarının 2030’da nasıl görünebileceğine dair bir izlenim” oluşturduğunu belirtiyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hayal kırıklığına uğramasına rağmen, parlamento sağlık krizi nedeniyle Şubat ayından bu yana Strazburg’da oturum gerçekleştirmedi.
Raporun yazarlarına göre, normal zamanlarda bile çalışan az sayıda daimi personeli bulunan Strazburg’un geleceğine ilişkin bir kararın altı ila dokuz yıl içinde alınması gerekiyor.
AB’nin iç politikalar genel müdürlüğünden yazarlar raporda, “Karbon nötr olma yolunda, mevcut üç şehir olan Brüksel, Lüksemburg ve Strazburg yerine, Avrupa Parlamentosu’nun tek bir alanda çalışmayı düşünmesi gerektiği aşikar” dedi. Rapor, “Parlamento üyelerinin evlerinden Brüksel veya Strazburg’a seyahatleri emisyon adına büyük fark yaratmasa da, örneğin personelin, paydaşların, gazetecilerin, lobicilerin seyahatleri ek emisyon kaynakları” diye belirtiyor.
Raporda, yeniden değerlendirmenin, 2030 yılına kadar yerel karbon emisyon nötrlüğünü sağlamak için gerekli olan bir dizi önlemden biri olduğu söyleniyor.
Ancak Parlamento, karbon ayakizini Gana, Uganda ve Malawi’deki enerji tasarrufu projelerine mali ödemeler yoluyla dengelediği için emisyon nötr olduğunu iddia ediyor.
Rapor, Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg oturumlarının sona ermesi için defalarca tavsiyelerde bulunduğuna da dikkat çekiyor.
Önceki ekonomik araştırmalar, Strazburg ile olan bağlantının sonlandırılmasının, binaların satılması durumunda yıllık 114 milyon euro, artı bir defaya mahsus olarak 616 milyon euro değerinde tasarruf sağlayabileceğini bulmuştu.
Herhangi bir değişiklik, tüm üye devletlerin onayıyla bir anlaşmayı gerektiriyor.
Macron, Eylül ayında Litvanya’daki öğrencilere “Avrupa Parlamentosu’nun Strazburg’da toplanması gerektiği fikri için dişiyle tırnağıyla mücadele ettiğini” söyledi. Macron Vilnius Üniversitesi’ndeki öğrencilere, “Avrupa Parlamentosu’nun yalnızca Brüksel’de toplanmasını kabul edersek, mahvoluruz. Çünkü 10 yıl içinde her şey Brüksel’de olacak ve insanlar Brüksel’de sadece kendi aralarında konuşacaklar” dedi. “Ama Avrupa bu fikri temsil etmiyor, fikir herkesin birbirine saygı duyması, birinin diğerine gitmesidir” demişti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…