İklim Ekonomisi Enstitüsü (I4CE) tarafından yapılan yeni çalışmaya göre 1 Nisan 2018 itibariyle dünya üzerinde 46 ülke ve 26 bölge/şehir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) veya Karbon Vergisi odaklı karbon fiyatlandırma politikaları uyguluyor. Çalışmaya göre küresel sera gazı emisyonlarının %20 ila %25’i doğrudan karbon fiyatlandırma uygulamasının kapsama alanında. 2017’de 3 yeni ETS 3 yeni karbon vergisi uygulaması devreye girdi ve 25’ten fazla karbon fiyatlandırma enstrümanı duyuruldu. Karbon fiyatlandırma girişimlerinin ürettiği gelir 2017 yılında 32 milyar dolara ulaştı.
İklim Ekonomisi Enstitüsü (I4CE) tarafından yapılan yeni çalışmaya göre 1 Nisan 2018 itibariyle dünya üzerinde 46 ülke ve 26 bölge/şehir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) veya Karbon Vergisi odaklı karbon fiyatlandırma politikaları uyguluyor (Şekil 1). Çalışmaya göre küresel sera gazı emisyonlarının %20 ila %25’i doğrudan karbon fiyatlandırma uygulamasının kapsama alanında. 2017’de 3 yeni ETS 3 yeni karbon vergisi uygulaması devreye girdi ve 25’ten fazla karbon fiyatlandırma enstrümanı duyuruldu. Karbon fiyatlandırma girişimlerinin ürettiği gelir 2017 yılında 32 milyar dolara ulaştı.
Şekil 1. Doğrudan karbon fiyatlandırma uygulamaları (Kaynak: I4CE, Çeviri: Arif Cem Gündoğan)
Avrupa Birliği (AB) odaklı giden karbon fiyat tabanı tartışmaları devam ederken, İklim Ekonomisi Enstitüsü (I4CE) tarafından gerçekleştirilen bir derleme özellikle ETS ve karbon vergisi bağlamında karbon fiyatlandırma politikalarına dair dünyadaki son durumu masaya yatırıyor. Çalışmadaki bulgulardan öne çıkanlar şu şekilde:
Şekil 2. 2018 yılında dünyadaki karbon fiyatlandırma uygulamalarının özellikleri (Kaynak: I4CE, Çeviri: Arif Cem Gündoğan)
Peki doğrudan ve dolaylı karbon fiyatlandırma nedir?
Karbon fiyatlandırma enstrümanlarından özellikle ikisi sera gazı emisyonlarına ton başına doğrudan bir fiyat uygulama prensibine dayanır. Bunlar Emisyon Ticaret Sistemleri (ETS) ve Karbon Vergisi’dir. Dolaylı karbon fiyatlandırma enstrümanları ise litre başına uygulanan yakıt vergisi veya kWh başına uygulanan elektrik vergisi gibi farklı sektörlerde dolaylı yollardan uygulamada olan efektif ve muteber fiyatlandırma tedbirleridir. Negatif Dolaylı Karbon Fiyatlandırma adı verilen kavram ise genelde fosil yakıtları çıkarmaya, işlemeye, kullanmaya verilen teşvikleri özetlemektedir.
İklim Ekonomisi Enstitüsü (I4CE) Nedir?
İklim değişikliği ekonomisi ve düşük karbon ekonomisine geçiş hakkında kamu ve özel sektör karar vericilerine yönelik bilgi üretmek ve araştırma yürütmek amaçlı çalışan Fransa temelli bir düşünce kuruluşudur. Dört temel alanda enerji dönüşümü odaklı çalışmaktadır:
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…