Ekonomi

“Karayip Ülkeleri COP27’de İklim Finansmanı için Baskı Yapmalı”

Bahamalar Başbakanı, Karayip ülkelerinin COP27’de iklim finansmanı için gelişmiş ülkeler üzerinde baskı kurması gerektiğini söyledi.

Bahamalar Başbakanı Philip Davis, bölgesel yetkililer zirvesinde yaptığı konuşmada, Karayip ülkelerinin yaklaşan COP27 iklim müzakerelerinde iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için daha fazla finansman sağlamaları amacıyla gelişmiş ülkelere baskı yapması gerektiğini söyledi.

Bahama Başbakanı Philip Davis yaptığı bir konuşmada, Karayip toplumu üyelerinin, gelişmiş ülkelerin iklim yardımı için geçmişteki taahhütlerini yerine getirmelerini ve Mısır’daki iklim müzakerelerinde hangi ülkelerin bu yardımı alabileceğini belirlemek için yeni kriterler oluşturması gerektiğini söyledi. İklim finansmanı konusunun COP27’nin ana gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Davis, “Çıkarlarımızı yalnızca Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri olarak ilerletirsek, seslerimiz daha yüksek, daha zengin ve karbon üreten çıkarcı devletlerce duyulamayacaktır” dedi.

Davis, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’nın son iklim değişikliğini azaltım çabalarından cesaret aldığını söyledi.

Ancak zengin ulusların 2020 yılına kadar yoksul ülkelere 100 milyar dolarlık iklim yardımı sağlama sözünü yerine getirmediğini belirterek, “taahhütten yorulduk” dedi.

Baskı Git Gide Artıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yeni yaptığı bir açıklamada, zengin ülkelerin daha yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmediğini söylemişti.

2009’da gelişmiş ülkeler, 2020 yılına kadar, iklimle bağlantılı aşırı hava olaylarının etkilerinin giderek şiddetlenmesi nedeniyle bu etkilere karşı savunmasız devletlere yılda 100 milyar dolar aktaracaklarına dair söz vermişlerdi.

Afrika da iklim değişikliğine uyum sağlamak için gereken finansmanın sadece %12’sini alıyor. Yılda 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmeyen zengin ülkelerin üzerindeki baskı Kasım ayındaki küresel iklim müzakereleri öncesi git gide artıyor.

Karayip liderleri, yıllardır ülkelerinin kişi başına düşen gelir düzeyinin yardım almaya hak kazanamayacak kadar yüksek olduğunu söylüyor. Birçok kişi ise bu ölçütün iklim değişikliğinin etkileri için yapılan ödemelerin yarattığı ağır borç yüklerini hesaba katmadığını ortaya koyuyor.

Davis, Karayip ülkelerinin bölgeye yeni kaynaklar sağlamaya yardımcı olabilecek iklim etkilerine karşı savunmasızlığa dayalı yeni bir endeksi merkeze alması gerektiğini söyledi.

Karayip ülkeleri, tropik fırtınaların aşırı etkisi, kuraklık ve sel gibi büyüyen sorunlar nedeniyle dünyanın iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeleri arasında yer alıyor.

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024