Dünya çapından birçok kalkınma bankası dönüm noktası niteliğinde iklim taahhütleri verse de bu taahhütler fosil yakıtları aşamalı olarak sona erdirmeyi kapsamıyor.
Çarşamba günü dünyanın kamu kalkınma bankaları, finansal güçlerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirme taahhüdü verdiler, ancak fosil yakıt finansmanını aşamalı olarak durdurma kararlılığından kaçındılar.
Bu kurumlar, enerji sektörü de dahil olmak üzere birçok büyük altyapı projesi için bir finansman kaynağı olarak, finansmanı fosil yakıtlardan düşük karbonlu projelere yönlendirme çabalarının anahtarı rolünde.
Kalkınma bankaları, her yıl yaklaşık 2,3 trilyon dolar yatırım yapıyor. Bu rakam, kamu ve özel kaynaklardan yapılan tüm küresel yatırımların %10’una eşit.
Fransız hükümeti tarafından düzenlenen bir yeşil finans zirvesinde, dünyanın 450 kamu kalkınma bankası yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve temiz teknolojilere yatırımın “hızını ve kapsamını artıracaklarını” söyledi.
Grup fosil yakıt yatırımlarını aşamalı olarak durdurma sözünü vermezken, Asya Kalkınma Bankası (ADB) bildiriyi imzalamaktan kaçındı.
Grup, 2021’de Glasgow’da yapılacak küresel iklim müzakerelerinde, küresel karbon emisyonlarının büyük kısmından sorumlu olan kömüre daha küçük kapsamlı yatırım yapılması konusunda daha sert bir duruş benimsemek için çalışacağını söyledi.
Reuters tarafından görülen bildiride, “Portföylerimizdeki fosil yakıt yatırımlarının çeşitliliğini göz önünde bulunduracağız, atıl kalan varlıklardan kaçınacağız ve COP26 perspektifinde kömür finansmanından çıkış için açık politikalar gibi daha katı yatırım kriterleri uygulamaya çalışacağız” dedi.
Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) CEO’su Remy Rioux, Reuters’e verdiği röportajda, kalkınma bankalarının bu tür ilk ortak açıklaması olan son bildirgenin daha fazla eylem için bir sıçrama tahtası olması gerektiğini söyledi.
Rioux, “En iddialı metin için baskı kurduk ve sonuçların harika olduğunu düşünüyorum” dedi.
Söz konusu kaynaklar Reuters’a, taahhüdün zamanla daha iddialı olma ihtimaline rağmen, Temmuz tarihli daha önceki taslakla karşılaştırıldığında sulandırıldığını söyledi.
Önceki taslak, “fosil yakıt yatırımlarından çıkmak veya bunları azaltmak için açık politikalar geliştirmek” gibi daha net bir taahhüt içeriyordu. Bu taahhüt, petrol ve doğalgaz da dahil olmak üzere tüm fosil yakıtları kapsarken, son versiyonu ise yalnızca açık bir şekilde kömürü hedef alıyor.
İki kaynak Reuters’e, bu zayıf ifadenin kısmen Asyalı kredi kuruluşlarının baskısının sonucu olduğunu söyledi. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) da dahil olmak üzere bazıları, kararlaştırılan deklarasyondaki dilden bile endişe duyduklarını eklediler.
Bir JICA sözcüsü bu noktayı ele almayı reddetti, ancak ülkenin 2050 itibarıyla karbon nötr olma taahhüdüne uygun olarak müzakere ettiğini ve bildirgeyi imzalayacağını söyledi.
ADB ise bunu hiç imzalamayacağını söyledi. ADB’de Sürdürülebilir Kalkınma ve İklim Değişikliği Departman Direktörü Woochong Um, “ADB, Zirve Bildirgesi’nin birçok unsurunu destekliyor; ancak ADB Kurulu tarafından müzakere edilmemiş politika taahhütlerini içerdiği için henüz imzalamayacak” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…