Ekonomi

Kalkınma Bankaları Fosil Yakıtları Aşamalı Olarak Sona Erdirmeye Yanaşmıyor

Dünya çapından birçok kalkınma bankası dönüm noktası niteliğinde iklim taahhütleri verse de bu taahhütler fosil yakıtları aşamalı olarak sona erdirmeyi kapsamıyor. 

Çarşamba günü dünyanın kamu kalkınma bankaları, finansal güçlerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirme taahhüdü verdiler, ancak fosil yakıt finansmanını aşamalı olarak durdurma kararlılığından kaçındılar.

Bu kurumlar, enerji sektörü de dahil olmak üzere birçok büyük altyapı projesi için bir finansman kaynağı olarak, finansmanı fosil yakıtlardan düşük karbonlu projelere yönlendirme çabalarının anahtarı rolünde.

Kalkınma bankaları, her yıl yaklaşık 2,3 trilyon dolar yatırım yapıyor. Bu rakam, kamu ve özel kaynaklardan yapılan tüm küresel yatırımların %10’una eşit.

Fransız hükümeti tarafından düzenlenen bir yeşil finans zirvesinde, dünyanın 450 kamu kalkınma bankası yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve temiz teknolojilere yatırımın “hızını ve kapsamını artıracaklarını” söyledi.

Grup fosil yakıt yatırımlarını aşamalı olarak durdurma sözünü vermezken, Asya Kalkınma Bankası (ADB) bildiriyi imzalamaktan kaçındı.

Grup, 2021’de Glasgow’da yapılacak küresel iklim müzakerelerinde, küresel karbon emisyonlarının büyük kısmından sorumlu olan kömüre daha küçük kapsamlı yatırım yapılması konusunda daha sert bir duruş benimsemek için çalışacağını söyledi.

Reuters tarafından görülen bildiride, “Portföylerimizdeki fosil yakıt yatırımlarının çeşitliliğini göz önünde bulunduracağız, atıl kalan varlıklardan kaçınacağız ve COP26 perspektifinde kömür finansmanından çıkış için açık politikalar gibi daha katı yatırım kriterleri uygulamaya çalışacağız” dedi.

Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) CEO’su Remy Rioux, Reuters’e verdiği röportajda, kalkınma bankalarının bu tür ilk ortak açıklaması olan son bildirgenin daha fazla eylem için bir sıçrama tahtası olması gerektiğini söyledi.

Rioux, “En iddialı metin için baskı kurduk ve sonuçların harika olduğunu düşünüyorum” dedi.

Söz konusu kaynaklar Reuters’a, taahhüdün zamanla daha iddialı olma ihtimaline rağmen, Temmuz tarihli daha önceki taslakla karşılaştırıldığında sulandırıldığını söyledi.

Önceki taslak, “fosil yakıt yatırımlarından çıkmak veya bunları azaltmak için açık politikalar geliştirmek” gibi daha net bir taahhüt içeriyordu. Bu taahhüt, petrol ve doğalgaz da dahil olmak üzere tüm fosil yakıtları kapsarken, son versiyonu ise yalnızca açık bir şekilde kömürü hedef alıyor.

İki kaynak Reuters’e, bu zayıf ifadenin kısmen Asyalı kredi kuruluşlarının baskısının sonucu olduğunu söyledi. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) da dahil olmak üzere bazıları, kararlaştırılan deklarasyondaki dilden bile endişe duyduklarını eklediler.

Bir JICA sözcüsü bu noktayı ele almayı reddetti, ancak ülkenin 2050 itibarıyla karbon nötr olma taahhüdüne uygun olarak müzakere ettiğini ve bildirgeyi imzalayacağını söyledi.

ADB ise bunu hiç imzalamayacağını söyledi. ADB’de Sürdürülebilir Kalkınma ve İklim Değişikliği Departman Direktörü Woochong Um, “ADB, Zirve Bildirgesi’nin birçok unsurunu destekliyor; ancak ADB Kurulu tarafından müzakere edilmemiş politika taahhütlerini içerdiği için henüz imzalamayacak” dedi.

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024