Politika

Kahramanmaraş’ın Yeni Bir Kömür Santralına İhtiyacı Yok!

Elbistan, Nurhak ve Ekinözü Belediyeleri ile Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Afşin Elbistan – A Termik Santralı’na eklenmesi planlanan 688 MW’lik iki üniteye karşı harekete geçti.

Termik santral genişletme projesine karşı yerel yönetimler ve sivil toplum Elbistan’da düzenlenen toplantıda buluştu. Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz ve Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan’ın açılışını yaptığı toplantıya, TEMA Vakfı, Greenpeace Türkiye, İklim İçin 350 Derneği, Avrupa İklim Eylem Ağı ve Temiz Hava Hakkı Platformu gibi iklim ve çevre kuruluşlarının yanı sıra siyasi parti temsilcileri de katıldı. Toplantıda, mevcut santralların hava kirliliği, tarımsal verim kaybı, ekosistem ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı.

Alternatif Yatırım İmkânları

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yaptığı çalışmaya göre, mevcut Afşin Elbistan A termik santralının genişletilmesi, tüm baca gazı filtreleri eksiksiz yapılsa bile 2.268 erken ölüme ve 88,4 milyar TL (2,6 milyar ABD doları) sağlık maliyetine yol açacak. Öte yandan, yeni kömür santralı için gerekli 37 milyar liralık yatırım güneş enerjisine yapılırsa yöredeki depolamalı güneş santralı sayesinde yılda 1614 GWh ile 688 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabilir.

Elbistan Belediye Başkanı Gürbüz konuya dair yaptığı açıklamada, “Mevcut termik santralın bölgemize verdiği zarar ortada. Yeni bir santral kurulması, Elbistan’ın geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor. Çevremizi ve sağlığımızı korumak adına gerekli tüm adımları atacağız. Deprem sonrasında Elbistan’ın ihtiyacı yeni bir kömür santralı değil,  yöre halkına fayda sağlayacak doğa dostu yatırımlardır” diyerek alternatif yatırımların önemine vurgu yaptı.

Nurhak Belediye Başkanı Bozan ise “Belediye başkanları olarak kentimize sahip çıkmak en doğal hakkımız. Çevremizi ve doğal alanlarımızı korumak için yapılması gerekenleri yerine getirmezsek ortada yönetebileceğimiz şehirler kalmayacak. Termik santralların yerel halka da bölgeye de bir faydası olmadığını açıkça görüyoruz. Bu nedenle yerel yöneticiler olarak gündelik siyasi tartışmalardan bağımsız çevremizi korumak için mücadele etmeliyiz” dedi.

Toplantıda söz alan yurttaşlar ise bölge için yeni ve temiz yatırım alanları bulunduğunu belirterek kömürün tek çare olmadığını ve gereken adımları atmaya hazır olduklarını vurguladı.

Nihai Karar Bekleniyor

Kahramanmaraş’ta 40 yıldır, çevreye ve halk sağlığına zarar veren Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralları toplamda 2795 MW kapasiteye sahip 8 ünite ile faaliyet gösteriyor. Buna rağmen Afşin-Elbistan A Termik Santralı’na 688 MW kapasiteli 2 yeni ünite eklenmesi planlanıyor. Bu genişletme projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda 2 Nisan 2024’te İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda (İDK) görüşüldü. ÇED sürecinde İDK’nın değerlendirmesinin ardından, Bakanlığın nihai kararını vermesi bekleniyor.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025