“Değişim için Kadın Lider Dayanışması” ismiyle dünyanın çeşitli ülkelerinden 34 kadın lider, iklim adaletine ilişkin eylem planı sunan önemli bir bildiri yayımladı. Türkiye’den Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu Kurucusu Gülseren Onanç’ın da çağrıcı olduğu bildiride, “Şimdi kadınların ve kız çocuklarının bilgeliğini ve liderliğini tanıma zamanı. Tüm kız kardeşlerimizi iklim adaleti için ayaklanmaya, liderlik etmeye davet ediyoruz” denildi.
İrlanda eski Cumhurbaşkanı Mary Robinson, Birleşmiş Milletler Kadın Bölümü Başkanı Dr. Phumzile Mlambo-Ngcuka ve TEDWomen Küratörü Pat Mitchell gibi isimlerin bulunduğu ve Türkiye’den Gülseren Onanç’ın da aralarında olduğu dünyanın farklı ülkelerinden 34 kadın “Değişim için Kadın Lider Dayanışması” adıyla bir araya geldi. Kadın liderler iklim adaleti için kadın liderliğinin önemine vurgu yapan bir bildiri yayımladı.
Bildiride şöyle denildi: “Şimdi kadınların ve kız çocuklarının bilgeliğini ve liderliğini tanıma zamanı. Şimdi sayıca büyüme ve güç inşa etme zamanı. Tüm kız kardeşlerimizi iklim adaleti için ayaklanmaya, liderlik etmeye, görece güç ve ayrıcalık sahibi olanları başkaları için alan açmaya ve destek vermeye davet ediyoruz. Her şeyi değiştirmek için herkese ihtiyacımız var.”
Mary Robinson yaptığı açıklamada, “Bu bildiri kritik bir çağrı yapıyor. Alanları veya uzmanlıkları ne olursa olsun, kadınlar ve kız çocukları iklim adaletine öncülük edebilir ve bu liderliğe derinden ihtiyaç duyuyoruz.” dedi.
Küresel Kadınlar Fonu Başkanı ve CEO’su Musimbi Kanyoro ise, “Bu konuda kadınların liderliğinin küresel olarak tanınması, desteklenmesi ve coğrafyalar ve cinsiyetler arası bağlantılar kurmaya ihtiyacımız var.” dedi.
Bildirinin tamamı şöyle:
İklim hareketi, Küresel Güney ve Küresel Kuzey’deki kadın liderliğinde acil bir yükseliş olmadan başarılı olamaz. Kadınlar ve kız çocukları, sistemik adaletsizlikleri derinleştirmek yerine iyileştirmek için zaten cesaretle iklim adaletine öncülük ediyorlar. Yine de, bu sesler çoğunlukla yetersiz temsil edilmekte ve çabalar yeterli ölçüde desteklenmemektedir.
Şimdi kadınların ve kız çocuklarının bilgeliğini ve liderliğini tanıma zamanı. Şimdi sayıca büyüme ve güç inşa etme zamanı. Tüm kız kardeşlerimizi iklim adaleti için ayaklanmaya, liderlik etmeye ve görece güç ve ayrıcalık sahibi olanları başkaları için alan açmaya ve destek vermeye davet ediyoruz.
Her şeyi değiştirmek için herkese ihtiyacımız var.
Güç ve ayrıcalığımızı şu amaçlarla kullanmaya aktif ve kararlı bir şekilde söz veriyoruz:
Tek Dünya. Tek şans. Bu şansı yakalayalım.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…