ABD İklim Özel Elçisi, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamanın savaş nedeniyle daha da zorlaşabileceğini söyledi.
ABD İklim Değişikliği Özel Elçisi John Kerry, Ukrayna’daki savaş ne kadar uzun sürerse, sonuçların iklim için o kadar kötü olacağı konusunda uyardı.
Guardian’dan Fiona Harvey’in haberine göre, Kerry, birçok ülkenin enerji kriziyle mücadele ederken, aynı zamanda küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamak amacıyla seragazı emisyonlarını acilen kesmesi gerektiğini ifade etti.
Kerry, “Uzun bir zaman diliminde ise, açıkçası bu durum 1.5 derece hedefini çok karmaşık hale getiriyor. Savaşta ne olduğuna, savaşın nereye gittiğine ve ne kadar sürdüğüne bağlı. Mucizevi bir şekilde önümüzdeki altı ay içinde bazı temel sorunları çözmenin bir yolunu bulabilirsek, o zaman belki her şeyi birlikte hızlandırabiliriz. Sanırım, iklim kriziyle mücadelede ilerleme kaydetme aşamasında biraz mesafe alabiliriz” dedi.
Ancak ekledi: “Bu ne kadar uzun sürerse, 1.5 derece hedefi o kadar zorlaşır. Şu anda 1.5 derecenin sınırında olduğumuza inanan çok sayıda bilim insanı var.”
Geçen yıl BM COP26 iklim zirvesinde varılan anlaşmanın mevcut jeopolitik koşullarda gerçekleşmesi halinde “bazı büyük engellerle karşılaşacağını”, ancak yine de vaatlerini yerine getirme şansı olduğunu söyledi.
Guardian’a “Bu kolay değil, ama hâlâ gündemde. 1.5 derecede kalma çabası, beklenmedik bir engelle, savaşla karşılaştı. İşi bitirmek için gerekli olan ivmeyi tehdit eden bir durumla karşı karşıyayız. Geri adım atmak veya sürece devam etmek bize bağlı” dedi.
Dünyanın önde gelen iklim bilimcileri geçtiğimiz günlerde, dünyanın seragazı emisyonlarını azaltmasının ve iklim krizinin en kötü tahribatını önlemenin “şimdi ya da asla” noktasında olduğunu söyledi.
Kerry, “IPCC bize birkaç hafta önce ‘gerideyiz, olması gereken hızda değiliz, emisyonlar arttı, ancak bunu düzeltmek için hâlâ zamanınız var’ dedi. Yaptığımız şeyi büyük ölçüde hızlandırmalıyız, hem de çok ciddi bir şekilde” diye konuştu.
ABD’li temsilci, Ukrayna savaşının yol açtığı aksamaların, ülkeleri fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını yeniden gözden geçirmeye zorladığını söyledi. “COP26’nın vaatleri asla altı ayda, bir veya iki yılda yerine getirilmeyecekti. Bunlar 2030 için verilen sözler.”
Kerry ayrıca ABD’nin iklim hedeflerine rağmen, müttefiklerinin Rus fosil yakıtlarının yerini almasında pay sahibi olabilmek için doğalgaz üretimini artıracağını söyledi. ABD’den gelen gazın, daha verimli çıkarılması sonucu Rusya’dan gelen gazdan daha düşük karbon emisyonu ürettiğini söyledi. Ülkeler, yenilenebilir enerjiyi artırırken kısa vadeli bir çözüm sağlanabileceğini ekledi.
ABD Başkanı Joe Biden, gaz sondajının genişletilmesine izin vermesi ve yeni kamu arazilerini keşif ve geliştirmeye açması nedeniyle ABD’deki yeşil kampanyacıların ağır eleştirilerine maruz kaldı. Kerry, Rusya’dan kaybedilen arzı telafi etmek için kısa vadede daha fazla gaza ihtiyaç olduğunu, ancak şirketlerin enerji krizi geçtiğinde, atıl varlıklar olarak kalacak büyük miktarlarda yeni gaz altyapısı inşa etmekten de kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Mısır’daki bir sonraki BM iklim zirvesi olan COP27’ye altı ay kala Kerry, odak noktasının, küresel seragazı emisyonlarının yaklaşık %80’inden sorumlu G20 ülkeleri olması gerektiğini söyledi. Bu ülkelerin COP26’ya getirdikleri emisyon azaltma planları 1.5 derece hedefini karşılamada yetersizdi, bu nedenle bu Kasım ayında daha güçlü tekliflerle Mısır’a gelmeleri istendi.
Kerry, en büyük fosil yakıt üreticilerinden biri olan Rusya da dahil olmak üzere birçok ülkenin hedefleri tutturma olasılığının düşük olduğunu kabul etti. Bazı ülkelerin emisyonları azaltma ihtiyacına “kayıtsız” olduğu veya bunu yapmayarak fayda sağladığı konusunda uyardı.
“Savaş, hızlanma yolundaki tek sorun değil. Bazı çevrelerde talihsiz bir kayıtsızlık, diğerlerinde açık bir dezenformasyon ve sadece statükoyu seven insanlar belki de en büyük sorunlarımızdan biri. Ancak Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere büyük yayıcıların değişimi kucakladığına dair umutlar vardı. Çin’e yardım etmeye hazırız” dedi.