Jeffrey D. Sachs, sürdürülebilir bir gelecek için küresel, bölgesel ve ulusal işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Sürdürülebilir bir kalkınma için yeni bir yola ihtiyaç var” dedi.
Sürdürülebilir kalkınma alanında dünyanın en önemli araştırmacılarından biri olan Jeffrey D. Sachs, “Sürdürülebilir Kalkınma Çağı” isimli kitabının Yeditepe Üniversitesi Yayınevi tarafından Türkçeye kazandırılması dolayısıyla, üniversitede “Sürdürülebilir Kalkınmanın Geleceği” konulu bir konferans verdi.
Konferansın açılışında konuşan Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Yeditepe Üniversitesi’nin, Birleşmiş Milletler’in yapılandırdığı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda toplumun her kesimi ile işbirliği içinde çalıştığını belirtirken, “Yeditepe Üniversitesi Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu, yoksulluktan iklim değişikliğine, toplumsal cinsiyet eşitliğinden çevreye kadar 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hakkında topluma liderlik yapma hedefiyle faaliyet gösteriyor” dedi.
“Paris İklim Anlaşması ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Referans Olmalı”
Columbia Üniversitesi Profesörü ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi (SDSN) Direktörü Jeffrey D. Sachs, konuşmasına İstanbul’un dünyanın eşsiz güzellikteki şehirlerinden biri olduğunu belirterek başladı. Sachs “Tarihin en güzel lokasyonlarından biri. Aynı zamanda buradaki öğrenciler için de bir fırsat. Bu şehirde yaşamak size liderlik ve yaratıcı bir şeyler yapabilme fırsatı veriyor” dedi.
Sürdürülebilir bir geleceğe dair yapılması gereken değişiklikleri gerçekleştirebilmek için önümüzde çok kısa bir zaman dilimi olduğunu vurgulayan Sachs, “Hükümetler çok yavaş hareket ediyorlar. Sorunların aciliyetinden dolayı çok hızlı hareket etmek zorundayız” diye konuştu. Sürdürülebilir bir kalkınma için yeni bir yola ihtiyaç olduğunu kaydeden Jeffrey Sahs, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerelden küresele tüm seviyelerde işbirliği yapmamız lazım. Ülkeler işbirliği yapmalı. Bölgeler işbirliği yapmalı. Ekonomimizin ve hükümetlerimizin işleyişlerini değiştirmemiz lazım. Küresel bir anlayış geliştirmeliyiz. Paris İklim Anlaşması ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları referans noktalarımız olmalı.”
Aslı Pasinli: Su Kaynaklarının Korunmasına Odaklandık
Program, Purpose – Sustainable Ideas Başkanı Dilek Bil moderatörlüğünde gerçekleşen panel ile devam etti. Panelde konuşan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, tekstil sektörünün çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin asgari düzeye indirilmesi ve su kaynaklarının korunmasına odaklandıklarını kaydederek şöyle konuştu: “6,5 milyon euro yatırımla 1,5 milyon metreküp su tasarrufu sağladık. Üreticiler, daha az su ve kimyasal kullanıp tasarruf ettiler. Güney Ege Kalkınma Ajansı şirketlere fizibilite raporu desteği sağladı. Bu projeyi diğer havzalara da yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.”
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Kapsayıcı Büyüme Girişimi Koordinatörü Gabriela Ramos video ile konferansa mesajlarını iletti. Ramos, OECD ülkelerinin sürdürülebilirlik amaçlarında geciktiklerini vurguladı. Cinsiyet eşitsizliğinin ve eğitim yetersizliğinin yarattığı sorunlara değinen Ramos, Yeditepe Üniveritesi´ni Sürdürülebilir Kalkınmaya verdiği önem ve bu girişiminden dolayı kutladı.