Japonya’da, hafta sonu başkent Tokyo ile ülkenin doğu kesimlerinde etkili olan Hagibis tayfununun son 60 yılın en şiddetli tayfunu olduğu söyleniyor.
The Guardian’ın haberine göre Japonya’da geçtiğimiz hafta sonu etkisini gösteren ve son 60 yılın en şiddetli tayfunu olduğu söylenen Hagibis tayfununda en az 28 kişi hayatını kaybetti. 18 kişi kayıp, 177 kişi ise yaralı.
Cumartesi günü Japon Meteoroloji Ajansı Tokyo, Kanagawa, Saitama, Gunma, Yamanashi ve Nagano’da yaşayanlar için beşinci seviyede uyarıda bulundu ve daha güvenli bölgelere geçmeleri çağrısında bulundu.
Japon yayın kuruluşu NHK’nın haberine göre yetkililer 6 milyondan fazla insan için tahliye çağrısında bulundu. 270 binden fazla evin elektriğinin kesildiği ve 80 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Tayfun 1958’teki Ida tayfununa kıyasla saatte 200 kilometre hıza ulaşabilecek rüzgar üretme kapasitesine sahip.
1958 yılında, Hagibis gibi Pasifik Okyanusu’nun batısında yaşanan Ida tayfununda 1200 kişi hayatını kaybetmişti. Hagibis tayfununda ise Japonya’nın erken uyarı sistemleri ve sağlamlaştırılmış yapıları sayesinde bu kadar fazla kayıp yaşanmadığı belirtiliyor.
Hagibis gibi tayfunlar ve fırtınaları artık daha çok yaşıyoruz ve yaşayacağız. Eylül ayında da Bahamalar’da başlayan Dorian Kasırgası, ABD, Florida’nın doğu kesimlerine kadar ilerlemişti ve Hagibis’te yaşanandan daha fazla yıkıma sebep olmuştu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…