Japonya 2030’ların ortası itibariyle benzinli araçları yasaklamayı ve yeşil büyümeyi artırmayı hedefliyor.
Japon hükümeti, Japonya’nın önümüzdeki 15 yıl içinde benzinle çalışan araçları ortadan kaldırmayı hedeflediğini, net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı ve 2050 itibariyle yeşil büyümeyle yılda yaklaşık 2 trilyon dolar üretmeyi planladığını söyledi.
Hidrojen ve otomobil endüstrilerini hedefleyen “yeşil büyüme stratejisi”, Başbakan Yoshihide Suga’nın Ekim ayında, yüzyılın ortası itibariyle karbon emisyonlarını net bir şekilde ortadan kaldırma taahhüdünü gerçekleştirmeye yönelik bir eylem planını içeriyor.
Suga, COVID-19 salgınının etkilediği ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmak ve Japonya’yı Avrupa Birliği, Çin ve iddialı emisyon hedefleri belirleyen diğer ekonomilerle aynı hizaya getirmek için yeşil yatırımı en önemli öncelik haline getirdi.
Tokyo Üniversitesi profesörü Yukari Takamura, “Hükümet, 2050’de karbon nötr bir topluma ulaşmak için iddialı hedefler belirledi. Yeşil büyüme stratejisinde net hedefler ve politika yönlendirmesi yapmak, şirketlere gelecekteki teknolojiye yatırım yapmaları için teşvikler sağlayacak” dedi.
Hükümet, yeşil yatırım ve satışlar yoluyla, 2030 itibariyle yıllık 90 trilyon yen (870 milyar dolar) ek ekonomik büyümeyi ve 2050 itibariyle 190 trilyon yen (1.8 trilyon dolar) hedefleyen şirketlere vergi teşvikleri ve diğer finansal destekler sunacak.
2 trilyon yenlik bir yeşil fon, yeşil teknolojiye kurumsal yatırımı destekleyecek.
Plan, 2030’ların ortalarına kadar benzinle çalışan yeni araçların satışını hibrit ve yakıt hücreli araçlar da dahil olmak üzere elektrikli araçlarla değiştirmeyi amaçlıyor.
Hükümet, elektrikli araçların yayılmasını hızlandırmak için araç akülerinin maliyetini 2030 itibariyle kilovat saat başına yarısından az olan 10.000 yene veya daha aza düşürmeyi hedefliyor.
Enerji üretimi ve ulaşım gibi alanlarda hidrojen tüketimini 2017’de 200 tondan 2030 yılına kadar 3 milyon tona ve 2050’ye kadar yaklaşık 20 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.
Plan, açık deniz rüzgar ve yakıt amonyağı gibi 14 endüstriyi tanımlarken 2040 itibariyle 45 gigawatt (GW) açık deniz rüzgar gücü kurulumunu hedefliyor.
Japonya ayrıca, özellikle açık deniz rüzgar çiftlikleri yoluyla 2050’ye kadar yenilenebilir enerjiyi “mümkün olduğunca” kullanmayı hedefliyor. Nükleer enerjiye olan bağımlılığı azaltırken, ülkenin enerji kaynaklarının %20’sini oluşturan mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarını 2050 itibariyle %50 – %60 oranına çıkarmayı hedefliyor.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…