Japonya Başbakanı Fumio Kişida, yeni nesil nükleer enerji santrallarının geliştirilmesi ve faaliyeti durdurulan reaktörlerin tekrar elektrik üretimine başlaması için çağrıda bulunacak.
Reuters’ın Nikkei Gazetesi’nden aktardığına göre bu adım, 2011’de büyük bir tsunaminin Fukuşima Daiiçi nükleer santralında yol açtığı felaketin ardından geçen 10 yılda çoğu reaktörünü kapatmış olan Japonya’nın politikasında büyük bir değişiklik anlamına gelecek.
Japon kamuoyu Fukuşima felaketi sonrasında nükleer santralların tekrar devreye alınmasına karşı çıkmış olsa da enerji fiyatlarındaki artışlar ve normalin üzerinde sıcaklıkların görüldüğü yaz mevsiminde enerji tasarrufuna çağrılarının artmasının ardından görüşler değişmeye başladı.
Hükümet kış mevsiminde elektrik darboğazı yaşanmaması için kapanan reaktörleri tekrar devreye almanın gerekebileceğini açıklamıştı.
Temmuz sonu itibarıyla ülkede yedi reaktör faaliyet gösterirken, üç reaktör bakımda oldukları için kullanılmıyor. Kalan reaktörlerin çoğu Fukuşima’nın ardından uygulamaya alınan katı güvenlik standartları doğrultusunda yeniden lisans alma sürecinde.
Yerel medyada yer alan haberlere göre Kişida’nın ayrıca yeniden devreye alınan reaktör sayısının artırılması ve çalışma sürelerinin uzatılması için çağrıda bulunması bekleniyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…