Perşembe günü Japon milletvekilleri, hükümetin açıkladığı karbon nötr hedefi üzerine küresel ısınmayla mücadele için eylem baskısını artırmayı amaçlayan sembolik bir oylamayla iklim acil durumu ilan ettiler.
Haber: Linda Sieg, Aaron Sheldrick
Çeviri: S. Sena Akkoç
Parlamentonun güçlü alt meclisi tarafından yapılan oylamayla, dünyanın en büyük beşinci karbon salıcısı olan Japonya, diğer Yedili Grup üyeleri İngiltere, Kanada ve Fransa’ya benzer kararlarla, bir blok olarak Avrupa Birliği’ne ve dünya çapında yaklaşık 2.000 bölge ve şehir yetkilisine katıldı.
Başbakan Yoshihide Suga, geçtiğimiz ay Japonya’nın seragazı emisyonlarını 2050’ye kadar net sıfıra indirmeyi hedeflediğini duyurmuştu. Bu, enerji kaynakları için ağırlıklı olarak fosil yakıtlara dayanan dünyanın üçüncü büyük ekonomisi için büyük bir değişiklik.
Taraflar arasından kurulan bir grup yasa koyucu tarafından hazırlanan ve bağlayıcı olmayan acil durum bildirisi, kasırgalar, sel ve orman yangınlarından kaynaklanan, yurt içi ve dışında iklim değişikliğiyle şiddetlenen “eşi benzeri görülmemiş hasarlardan” bahsediyor ve dünyanın bir “iklim krizi” ile karşı kaşıya olduğunu söylüyor.
Bu yıl Atlantik’teki rekor kasırga sezonundan Avrupa’daki sellere, düzensiz hava modellerinin iklim değişikliğiyle bağlantılı olması nedeniyle dünyanın her bir yanından hükümetler daha fazla harekete geçme çağrısıyla karşı karşıya.
İktidardaki Liberal Demokrat Parti milletvekili ve bildirinin arkasındaki partizan olmayan milletvekilleri grubunun sekreterlik başkanı Yoshihisa Furukawa, bu kararın dünyaya Japonya’nın küresel ısınmaya karşı mücadelede geri kalmadığını göstermek için hayati önem taşıdığını söyledi.
Furukawa, oylamadan önceki konuşmasında Reuters’a, “Bunun dünyaya, Japonya parlamentosunun ve hükümetinin karbonsuz toplum hedefini ve bu hedefe ulaşmada kararlı olduğu mesajını gönderebileceğini düşünüyorum” dedi.
Hükümet, net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde gerekli değişiklikleri ilerletmek için yatırım fonları ve vergi teşvikleri de dahil olmak üzere önermeler geliştiriyor. Furukawa partizan olmayan desteğin göz önüne alındığında beyannamenin, bu çabalara ivme kazandıracağını söyledi.
Japonyanın yeni karbon nötr olma hedefi, 10 yıl önceki Fukuşima felaketinin birçok reaktörü kapamasıyla sarsılan nükleer sanayisini yeniden ateşleyebilir, ancak halk ihtiyatlı kalmaya devam ediyor. Şu anda çalışan iki reaktörle karşılaştırıldığında, Fukushima’dan önce çalıştırılabilir 54 reaktörü ile Japonya, elektriğinin yaklaşık olarak %30’unu nükleer enerji sağlıyordu.
Başbakan Suga, yeni emisyon hedefini açıklarken Japonya’nın reaktörler için kesin planlarını belirtmeden, mümkün olduğunca yenilenebilir enerjinin yanı sıra “nükleer enerjinin amaçlanacağını” söyledi.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…
Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…
Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…
Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…