Japonya’nın yeni hedefi, Biden yönetiminin Paris Anlaşması kapsamında seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2005 seviyelerinin %61 ila %66 altına düşürme yönündeki yeni ABD hedefini takip ediyor. ABD’nin hedefi Başkan seçilen Donald Trump federal politikaları tersine çevirse bile eyaletler tarafından ulaşılabilir olarak nitelendiriliyor.
Kasım ayında Japon bakanlıklar, Japonya’nın 2030 yılına kadar %46’lık bir azaltım ile 2050’de net sıfıra ulaşma yönündeki mevcut hedefi arasında doğrusal bir yörüngeye dayalı olarak, 2035 mali yılına kadar %60 ve 2040 yılına kadar %73 oranında seragazı azaltımı hedefleyen bir taslak plan açıkladılar.
Önerilen hedef, fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı olan dünyanın en büyük beşinci karbon salıcısı için yetersiz görülürken, daha derin kesintiler yapılması yönündeki çağrıları ateşledi.
İklim aktivistleri, hedefin, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 santigrat derecede sınırlandırma için önerdiği azaltımın altında kaldığını söylüyor. IPCC, küresel emisyonların 2035 yılına kadar 2019 seviyelerine göre %60 oranında düşmesi gerektiğini belirtiyor; bu da Japonya için 2013 seviyelerine göre %66’lık bir düşüşe eşdeğer.
Güçlü eleştirilere rağmen, iki bakanlıktan uzman heyetlerinin ortak toplantısı, ekonomik büyüme, enerji güvenliği ve karbondan arındırma çabalarının dengelenmesinin önemini vurgulayan taslak iklim hedefi onaylandı.
Panelin birçok üyesi, hedefin gelişmiş bir ülke için çok düşük ve küresel beklentileri karşılamak için yetersiz olduğunu savundu, ancak hedef değişmedi.
Japonya, küresel ısınmayla mücadeleye yönelik uluslararası sürecin bir parçası olarak, Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak bilinen revize edilmiş hedefi, kamuoyu görüşünün alınmasının ardından Şubat ayında Birleşmiş Milletler’e sunmayı planlıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar…
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle 22 ülke biyoçeşitlilik kaybı, arazi bozulması, iklim değişikliği ve…
Akdeniz Koruma Derneği’nin dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’na, dernek üyelerinin yeşil aklama iddiaları ve denetim…
Geçen ay Azerbaycan’da düzenlenen COP29’da fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına adil bir küresel geçişe yönelik…
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi için önemli bir kaynak olan Dilimli Barajı'nın su seviyesi 20 metreye kadar…
Zengin ülkeler tarafından petrol ve gaz projelerine verilen on milyarlarca dolarlık kamu desteğini kısma yönünde…