Birleşmiş Milletler’e sunulan bir belgede, Japon hükümetinin 2013 ile 2030 yılları arasında emisyonları %46 oranında azaltma planının bir parçası olarak uluslararası dengelemeleri kullanacağı belirtildi.
İlk olarak eski başbakan Yoshihide Suga tarafından Nisan ayında Joe Biden’in iklim zirvesinde açıklanan hedef, Japonya’nın emisyonlarını %26 oranında azaltma taahhüdünün güçlendirilmesine dayanıyordu.
Geçtiğimiz hafta BM’ye güncellenmiş planını sunan dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi, “emisyon salımını %50 oranında azaltma gibi yüksek bir hedefe ulaşmak için çabalarını sürdüreceğini” söyledi.
Bu yılın başlarında, kampanyacılar hükümeti %50 hedefini sağlam bir emisyon azaltım hedefine dönüştürmeye çağırdılar.
Japonya, taahhüdünü yerine getirmek için, enerji verimliliği önlemleri, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması ve kamu sektörlerini ve yerel toplulukları karbondan arındırarak emisyonları azaltmak için “mümkün olan tüm çabayı” göstereceğini söyledi.
Japonya, 2030 itibarıyla, ülkenin Ortak Kredilendirme Mekanizması’nı (JCM) kullanan uluslararası karbon ticareti yoluyla yaklaşık 100 milyon ton karbondioksitten kaçınılabileceğini söylüyor.
Bu, Japonya’nın gelişmekte olan ülkelerdeki karbon azaltım projelerini finanse edeceği ve kendi hedefine yönelik emisyon azaltımını hesaba katacağı anlamına geliyor. Güney Kore ve İsviçre de hedeflerine ulaşmak için karbon ticaretini kullanmayı planladıklarını söyledi.
Tayland’da JCM altında şu anda geliştirilmekte olan projeler arasında bir tavuk kesim tesisi için yeşil ısıtma, yüzer ve çatı güneş enerjisi projeleri ve enerji verimli aydınlatma yer alıyor.
Kampanyacılar, hükümeti, kendi emisyonlarını kendi ülkelerinde azaltmak yerine yurtdışından satın alma planı nedeniyle eleştirdi.
Friends of the Earth Japonya kampanyacısı Ayumi Fukakusa, Climate Home News’e verdiği demeçte, “Japonya’nın emisyonlarını kendi sınırlarında daha fazla kesmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Karbon Piyasası İzleme politika yetkilisi Gilles Dufrasne ise “Ülkeler kendi emisyonlarını azaltmalı ve kendi ülkelerinde başarabilecekleriyle eşleşen yerel emisyon azaltım hedefleri belirlemeli. Karbon piyasaları, örneğin sonuca dayalı ödeme anlaşmaları yoluyla iklim finansmanının dağıtılmasında bir rol oynayabilir, ancak iklim planlarını karşılamak için ülkeler arasında emisyonları ‘netlemek’ geçmişte yapılan riskli bir oyundur” dedi.
Ancak Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nden (IEEFA) Endonezyalı enerji analisti Putra Adhiguna aynı fikirde değil. Adhiguna, JCM’yi, “başka türlü ortak ülkelerde gerçekleşmeyecek olan birçok emisyon azaltım projesini mümkün kılan” şeffaf ve “övgüye değer bir girişim” olarak nitelendirdi.
Adhiguna, “JCM’nin maliyetin daha düşük olabileceği yerlerde emisyonları azaltma mantığı oldukça makul olsa da, Japonya’da çok daha büyük bir görevin tamamlayıcı bir öğesi olarak düşünülmelidir” diye ekledi.
Diğer analistler, Japonya’nın planlı enerji geçişinin çok yavaş olması sebebiyle denkleştirmelere dayandığını açıkladı. Japonya, planına göre 2013 ve 2030 yılları arasında metan emisyonlarını %11 azaltacağını söyledi.
Ancak Temiz Hava Görev Gücü direktörü Jonathan Banks, bunun Japonya’nın son zamanlarda imzaladığı ve ülkeleri toplu metan emisyonlarını bu 10 yılda %30 oranında azaltmaya çağıran Küresel Metan Taahhüdü ile uyumlu olup olmadığını sorguluyor.
ABD ve AB’nin öne sürdüğü taahhüt, şu anda 30’dan fazla ülke tarafından imzalandı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…