Politika

Japon Hükümeti “Fukuşima”dan Ders Almamış: İki Nükleer Reaktöre Yeniden Yeşil Işık

Japon hükümeti nükleer politikalarını devam ettirme konusunda kararlı görünüyor. Fukui Valisi protestolara rağmen, bu bölgedeki iki nükleer reaktörün yeniden devreye girmesine yeşil ışık yaktı.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Japonya’da halkın protestolarına rağmen iki nükleer reaktör yakında devreye girecek. Fukui Valisi Issei Nişikava, Ohi nükleer santralini işleten Kansai Electric adlı holdingin, santralin 3 ve 4 numaralı reaktörlerini yeniden devreye sokması için onay verdi. Nishikawa, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çeşitli etkenleri inceledikten sonra onayımı verdim” şeklinde konuştu. Her iki reaktörün de önümüzdeki yıldan itibaren yeniden çalışmaya başlaması bekleniyor.

2011 yılında Fukuşima’da meydana gelen nükleer facia sonucunda Japon hükümeti ülkedeki tüm nükleer santralleri iki yıllığına devreden çıkarmıştı. Japon hükümeti ilk kez 2015 yılının Ağustos ayında iki santrali yeniden devreye sokmuştu. Şu anda Japonya’nın çalışır durumdaki toplam 42 nükleer santralinden sadece dördü devrede bulunuyor.

 Japon Hükümeti Nükleer Enerjide Diretiyor

Japonya’da bir mahkeme Fukuşima’daki faciada Japon devletinin ve işletmeci holding Tepco’nun da sorumluluğu bulunduğunu saptamıştı. Hükümet buna rağmen nükleer enerji konusunda diretiyor.

Hükümete bağlı denetleme kurulu, Fukuşima faciasından bu yana ilk kez Tepco’nun işlettiği iki nükleer santralin güvenli olduğuna karar vermişti. Kurul, dünyanın en büyük nükleer santrali konumundaki Kashiwazaki-Kariwa’ya bağlı 6 ve 7 numaralı reaktörlerin Fukuşima faciasının ardından belirlenen güvenlik yönetmeliklerine uygun olduğu sonucuna varmıştı. Ancak bu reaktörlerin devreye girmesinin birkaç yılı bulabileceği ifade ediliyor.

Japonya 2030 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 22’sini nükleer enerjiden sağlamak istiyor. Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki muhafazakâr Japon hükümetinin halkın protestolarına rağmen nükleer enerjiye geri dönüş yapmak istemesinde ekonomik faktörlerin rol oynadığı belirtiliyor. Japonya’nın fosil enerji türleri için yüksek harcamada bulunduğu ve hükümetin ortaya çıkan ticaret açığı ile mücadelede etmek zorunda kaldığı yorumları yapılıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Kirli Hava Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024