Brezilya’nın çevre yetkilileri, Amazon Ormanı’nın tam içinden geçecek devasa bir otoyol projesini onayladı. Bu hamle, ormansızlaşmayı arttırma tehlikesini beraberinde getiriyor.
Sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, en büyük Amazon şehri olan Manaus ile Brezilya’nın geri kalanını bağlayan BR-319 adlı otoyolu tekrardan kullanıma açmak için taahhütte bulunmuştu.
Otoyol aslında 1970 askeri diktatörlüğü esnasında yapıldı fakat yağmur ormanının sert koşulları otoyolu bakımsız ve kullanılamaz bir hale getirdi. 6 ay süren yağmurlu sezonlarda yolun çoğu çamurla kaplı ve geçilemez hale geliyor.
Yolu tekrardan kullanıma açmak illegal ağaç kesicilere ve toprak işgal edenlere ormanın daha uzak ve el değmemiş bölgelerine erişim olmağı sağlayacak. Bir araştırma, 2030 senesine kadar bölgedeki ormansızlaşmanın beş kat artacağını gösterdi, bu ormansızlaşan alan da Florida eyaletinden daha büyük bir alana denk geliyor.
Bolsonaro’nun zayıf ve yetersiz çevre koruma çabası 2021’de ormansızlaşmada bir rekora imza atarak 15 senenin en yüksek oranı olmuştu.
Altyapı Bakanı Marcelo Sampaio, izni Twitter’da duyurdu ve çevre ajansı Ibama’dan alınan lisansın bir görüntüsünü yayınladı. Ajans ve Sampaio çevresel endişlere hakkındaki yorum talebine yanıt vermedi.
İlk lisans, şirketlere yolun en kötü kısmını tekrardan düzenleme olanağı sağlıyor. Anlaşmaya göre bu adımdan sonra tarafların yapılandırmaya başlamadan bir izin daha çıkarması gerekecek.
Ibama’nın eski çevre analiz uzmanı Marco Aurelio Lessa Villela’ya göre ilk lisansın amacı, yapılandırmanın başlaması için var olan şartların sağlanması: “Bunun bir trajediye dönmemesi için yapılandırmayla ilgili pek çok şart oluşturulmalı.”
Bolsonaro da lisansı kendi internet sayfasında kutladı.
Devlet Başkanı, “Umarım yakında bir ruhsat daha verilir ve Ulaştırma Departmanımız BR-319 için ihale açıp çalışmaya başlayabilir” dedi.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…