İtalya’nın kuzeyinde bulunan Presena buzulları güneşten korunmaları için her yaz devasa boyuttaki yansıtıcı muşambalarla kaplanıyor. Kurulum süreci altı haftayı bulan kaplamalar sayesinde, buzulun erime hızı yavaşlatılıyor.
Kuzey İtalya’daki Presena buzulları 1993 yılından beri hacminin üçte birini yitirdi. Kayak sezonu bitince ve teleferikler bağlanınca, yetkililer alana inerek erimeyi beyaz muşambalarla durdurmaya çalışıyor.
Bu görevi üstlenen Carosello-Tonale adlı şirketin yöneticisi Davide Panizza, “Bu bölge devamlı daralıyor, bu yüzden yüzeyi elimizden geldiğinde kaplamaya çalışıyoruz” dedi.
2008 yılında projeye başlandığında, 30 bin metrekarelik alan kaplanmıştı ancak ekip artık 100 bin metrekareyi örtebiliyor.
Panizza, kaplamaların güneş ışığını yansıtan jeotekstil muşambalar olduğunu ve sıcaklığı düşük seviyede tutarak olabildiğinde fazla miktarda karı erimekten kurtardığını belirtti.
Lombardy ve Trentino Alto Adige bölgeleri arasında kalan sınırda işçiler, muşambaları uzun çizgiler halinde yuvarlıyor ve 2700-3000 metre rakımdaki bir bölge kaplanıyor.
Dağın aşağısına doğru hareket ettirilen muşambanın yeterince gergin olması sağlanıyor. Sonrasında ise, hepsinin uçları birleştirilerek sıcak havanın içlerine girmesi engelleniyor. Kum torbaları ise rüzgar karşısında çıpa görevi görüyor.
Muşambalar bir kez yerleştirildiğinde, altlarında bulunan kardan ayırt edilmeleri oldukça güç.
Panizza, “Birkaç Avusturya buzulunda bizimkine benzer buzul kaplama sistemleri mevcut, ancak muşamba ile örtülen yüzey çok daha küçük” dedi.
Avusturya yapımı muşambaların tanesi 400 euro değerinde ve ekibin kurulumu tamamlaması altı hafta sürüyor. Kış geldiğinde muşambaları kaldırmak için de yine altı haftalık bir mesai harcanıyor.
Operasyonu yürüten Franco Del Pero’ya göre, modern muşambalar teknolojik gelişmeler sayesinde önceki versiyonlarına göre çok daha iyi koruma sağlıyor.
Pero, “Eylül ayında muşambaları kaldırdığımızda ve işe yaradıklarını gördüğümüzde gurur duyacağız” dedi.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…