İtalya’nın Dolomitler bölgesindeki en büyük buzul olan Marmolada, 1888 yılından bu yana yüzey alanının %80’inden fazlasını kaybetti. İtalya’nın kuzeydoğu sıradağlarının en yüksek zirvesi olan Marmolada, “Dolomitlerin Kraliçesi” olarak biliniyor. Dolomitler, İtalya’nın kuzeybatısında Avusturya sınırında yer alan, Güney Alpler ya da Güney Tirol diye bilinen bölgede dağlık bir yöre. Dolomitler’in en büyüğü olan Marmolada Buzulu ise kışın kayakçılar, yazın ise dağcılar için popüler bir nokta.
“Buzulun yüzeyinin 70 hektarının son beş yılda yok olduğuna ve bunun 98 futbol sahasına eşdeğer bir alana tekabül ettiğine” dikkat çeken bilim insanları, buzulun geleceğinin karanlık olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Bilim insanlarına göre, günde 7 ila 10 santimetre eriyen Marmolada Buzulu, 2040 yılına kadar tamamen yok olabilir! Bilimsel ölçümlerin başladığı 1888 yılından bu yana buzul 1,200 metre geri çekildi.
Çevreci grup Legambiente, Uluslararası Alpleri Koruma Komisyonu, Cipra ve İtalyan Buzul Komitesi tarafından başlatılan bir kampanyanın yöneticileri buzulun geleceğinin tehlike altında olduğunu duyurdu. Carovana dei ghiacciai (Buzullar Kervanı) olarak bilinen proje, buzulların izlenmesini ve iklim değişikliğinin buzulların varlığı üzerindeki yıkıcı etkisinin vurgulanmasını içeriyor.
“Marmolada Buzulu ölüyor ve üzerini örterek kayak pistlerini korumayı amaçlamak terapötik bir inatçılıktır” diye konuşan Legambiente sözcüsü, buzulun artık “geri dönüşü olmayan bir koma” içinde olduğuna dikkat çekti.
İtalyan Buzulbilim Komitesi Başkanı Marco Giardino ise “Veriler Marmolada’yı tüm Alp Buzulları’nın çektiği acıların simgesi haline getiriyor. Buzul gövdesi yetersiz besleniyor, aynı zamanda iklimsel baskı ve insan müdahalesinden muzdarip” açıklamasında bulundu.
136 yıl önce yapılan ölçümlere göre, yaklaşık 500 hektarlık bir alana yayılan buzul, 700 futbol sahası büyüklüğündeydi. 1888’den bu yana %80’den fazla alan kaybı ve %94’ten fazla hacimsel kayıp kaydedildi. 2024 yılında ölçülen maksimum kalınlık ise 34 metreydi. Uzmanlar, yüksek rakımlarda buzun hızla eriyerek yerini beyaz kayalardan oluşan bir çöle bıraktığını ve yeni ekosistemlerin ortaya çıktığını söylüyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…