İtalya’nın Dolomitler bölgesindeki en büyük buzul olan Marmolada, 1888 yılından bu yana yüzey alanının %80’inden fazlasını kaybetti. İtalya’nın kuzeydoğu sıradağlarının en yüksek zirvesi olan Marmolada, “Dolomitlerin Kraliçesi” olarak biliniyor. Dolomitler, İtalya’nın kuzeybatısında Avusturya sınırında yer alan, Güney Alpler ya da Güney Tirol diye bilinen bölgede dağlık bir yöre. Dolomitler’in en büyüğü olan Marmolada Buzulu ise kışın kayakçılar, yazın ise dağcılar için popüler bir nokta.
“Buzulun yüzeyinin 70 hektarının son beş yılda yok olduğuna ve bunun 98 futbol sahasına eşdeğer bir alana tekabül ettiğine” dikkat çeken bilim insanları, buzulun geleceğinin karanlık olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Bilim insanlarına göre, günde 7 ila 10 santimetre eriyen Marmolada Buzulu, 2040 yılına kadar tamamen yok olabilir! Bilimsel ölçümlerin başladığı 1888 yılından bu yana buzul 1,200 metre geri çekildi.
Çevreci grup Legambiente, Uluslararası Alpleri Koruma Komisyonu, Cipra ve İtalyan Buzul Komitesi tarafından başlatılan bir kampanyanın yöneticileri buzulun geleceğinin tehlike altında olduğunu duyurdu. Carovana dei ghiacciai (Buzullar Kervanı) olarak bilinen proje, buzulların izlenmesini ve iklim değişikliğinin buzulların varlığı üzerindeki yıkıcı etkisinin vurgulanmasını içeriyor.
“Marmolada Buzulu ölüyor ve üzerini örterek kayak pistlerini korumayı amaçlamak terapötik bir inatçılıktır” diye konuşan Legambiente sözcüsü, buzulun artık “geri dönüşü olmayan bir koma” içinde olduğuna dikkat çekti.
İtalyan Buzulbilim Komitesi Başkanı Marco Giardino ise “Veriler Marmolada’yı tüm Alp Buzulları’nın çektiği acıların simgesi haline getiriyor. Buzul gövdesi yetersiz besleniyor, aynı zamanda iklimsel baskı ve insan müdahalesinden muzdarip” açıklamasında bulundu.
136 yıl önce yapılan ölçümlere göre, yaklaşık 500 hektarlık bir alana yayılan buzul, 700 futbol sahası büyüklüğündeydi. 1888’den bu yana %80’den fazla alan kaybı ve %94’ten fazla hacimsel kayıp kaydedildi. 2024 yılında ölçülen maksimum kalınlık ise 34 metreydi. Uzmanlar, yüksek rakımlarda buzun hızla eriyerek yerini beyaz kayalardan oluşan bir çöle bıraktığını ve yeni ekosistemlerin ortaya çıktığını söylüyor.
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…