İklim değişikliğinin iki ülke arasındaki sınırı belirleyen buzulları eritmesi nedeniyle İsviçre ve İtalya sınırlarının bir bölümünü yeniden çizdi. Ünlü Matterhorn Dağı’nın altındaki Theodul Buzulu, 1973 ve 2010 yılları arasında kütlesinin neredeyse dörtte birini kaybetti.
Bu durum alttaki kayayı buza maruz bırakarak su tahliye ayrımını değiştirdi ve iki komşuyu sınırlarının yaklaşık 100 metre uzunluğundaki bir bölümünü yeniden çizmeye zorladı.
İsviçre hükümeti geçen hafta yaptığı açıklamada, “Sınırın önemli bölümleri buzulların ya da sürekli karların havza ya da sırt çizgileriyle belirleniyor. Bu oluşumlar buzulların erimesi nedeniyle değişiyor.”
İsviçre değişikliği geçtiğimiz cuma günü resmen onayladı. İtalya ise henüz onay vermedi. Ancak bu “küçük bir sınır düzeltmesi” olduğu için sadece İsviçre’nin “konvansiyonu” onaylaması gerekiyor. Kesin sınır değişiklikleri her iki ülke de imzaladıktan sonra uygulanacak ve anlaşma yayınlanacak.
Sınırdan etkilenen bölge, İsviçre’nin Zermatt bölgesini de içine alan ve Avrupa’nın beşinci büyük kayak merkezi olan Mattherhorn kayak bölgesi. Yürüyüşçüler ve kayakçılar İsviçre ile İtalya’nın Valtournenche vadisi arasında serbestçe geçiş yapabiliyor. İki ülke, Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel ve Gobba di Rollin gibi önemli dağ noktalarının etrafındaki sınırı düzenleme konusunda anlaştı.
İsviçre’nin ulusal harita ajansı Swisstopo, karayla çevrili İsviçre’nin Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya ve Lihtenştayn ile olan 1.935 kilometrelik sınırı boyunca bulunan 7.000 sınır işaretinden sorumlu.
Swisstopo, sınır ayarlamalarının sık sık yapıldığını ve genellikle sınır ülkelerindeki bilirkişilerin ölçümlerinin karşılaştırılması ile politikacılar dahil edilmeden çözüldüğünü belirtiyor.
Avrupa, dünyanın en hızlı ısınan kıtası ve yüksek sıcaklıklar kıtadaki buzulların endişe verici bir hızla erimesine neden oluyor. 2021 ve 2023 yılları arasında İsviçre’de buzulların %10’u erirken, bu durumdan en çok Matterhorn’un bulunduğu ülkenin doğu ve güneyindeki buzullar etkilendi.
İsviçre Bilimler Akademisi, “İsviçre buzulları giderek daha hızlı eriyor. Hızlanma dramatik, iki yıl içinde 1960 ile 1990 yılları arasındaki kadar buz kaybettik” açıklamasını yaptı.
2023 yazı, fosil yakıtların yakılmasının yol açtığı küresel ısınma nedeniyle kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana dünyanın en sıcak yazı oldu. Ağustostan eylüle kadar, İsviçre hava durumu servisi sıfır derecelik “donma noktasını” tespit etmek için neredeyse 5.300 metrelik rekor bir yüksekliğe tırmanmak zorunda kaldı.
İtalya’nın en iyi bilinen buzullarından biri olan İtalyan Alplerindeki Dosde, geçtiğimiz yıl yedi metre geri çekildi. Buzun erimesini engellemek için buzulu kaplayan kısımda yeteri kadar kar bulunmuyordu.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…