İsviçre, BM’ye iklim eylem planlarını geliştireceğini doğrulayan ülkeler arasına katıldı.
İsviçre, BM’ye 2030 için emisyon azaltma hedefini artıracağını doğrulayan ilk ülkelerden biri oldu.
Ancak 2050 yılına kadar karbon nötr olmak adına daha geniş bir hedefin dışında plan hakkında sınırlı bilgi verdi.
İsviçre hükümetinin BM’ye gönderdiği mektupta, seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik yeni 2030 planının ne zaman sunulacağı konusunda bir zaman çizelgesi bulunmuyor.
2015 yılında ülke, Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesinden aylar önce, 2030 yılına kadar emisyonlarını azaltmak için resmi iklim planını BM’ye sunan ilk ülke olmuştu. Paris Anlaşması, ülkelerin küresel sıcaklık artışını “2 derecenin altında” sınırlamak için her zamankinden daha iddialı hedefler koymasını bekliyor.
2015 planına göre İsviçre, 2030 yılına kadar seragazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %50 azaltma taahhüdünde bulunmuştu. Bu plana yurtdışındaki karbon azaltım projelerine büyük yatırımlar yapılması da dahil edilmişti.
İsviçre hükümeti BM’ye gönderdiği mektupta, Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak bilinen ve Federal Konsey’in 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşılması hedefi kararını yansıtan yeni bir eylem planı üzerinde çalıştığını belirtti.
2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması her beş yılda bir ülkelerin iklim planlarını güncellemesini ve geliştirmesini talep ediyor. Bunun için belirlenen son tarih ise 9 Şubat’tı.
Ancak neredeyse hiçbir ülke, Paris Anlaşması altında iklim kriziyle mücadelede güçlendirilmiş Ulusal Katkı Beyanları’nı (NDC) bildirmedi. Küresel emisyonların %0,1’inden sorumlu olan üç ülke (Surinam, Norveç ve Marshall Adaları) 2020 NDC’lerini bildirdi. Buna göre Marshall Adaları güçlendirilmiş NDC’sini Kasım 2018’de bildirirken, Surinam Eylül 2019’da, Norveç ise Şubat 2020’de bildirdi.
İsviçre, CO2 Yasası olarak bilinen önemli bir iklim mevzuatını gözden geçirme sürecinde. Taslak, Aralık 2018’de ülke parlamentosu tarafından reddedildi ve şimdi daha iddialı bir metin, yasama sürecinden geçiyor.
BM’ye gönderilen mektupta, “İsviçre Parlamentosu şu anda CO2 yasasının revizyonunu ve dolayısıyla NDC’nin uygulanmasına yönelik politikaları ve önlemleri tartışıyor” denildi.
Yasa, ülkenin emisyon hedeflerine ulaşmak için, emisyon azaltma hedeflerine uyulmadığı takdirde karbon vergisinin artırılması, verginin hava yolculuğuna doğru genişletilmesi ve inşaat sektöründeki enerji verimliliği önlemleri için fonların artırılması gibi bir dizi önlemi yürürlüğe koyacaktı.
Gönderilen belgede aynı zamanda “Revize edilmiş CO2 yasası kabul edilir edilmez” iklim planının “netliği, şeffaflığı ve anlaşılması için gerekli bilgilerin” sunulacağı da belirtildi.
İsviçre Federal Konseyi daha önce yaptığı açıklamada ülkenin 2050 iklim stratejisini Aralık 2020’ye kadar tamamlamayı planladığını söylemişti.
İsviçre çevre ve enerji dairesi tarafından Eylül ayında yayımlanan zaman çizelgesi ise yeni iklim yasasının 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girmesini öngörmüştü.
Bern Üniversitesi Oeschger İklim Değişikliği Araştırma Merkezi’nden araştırmacı Marlene Kammerer, bunun yeni bir iklim planının gelecek yıl sunulmasını geciktirebileceğini belirtti.
Kammerer’a göre zamanlama “bir sonraki COP’tan önce yeni bir NDC muhtemelen gönderilmeyecek” anlamına geliyor, ancak yasanın onaylanması “olumlu bir gelişme.”
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…